Maria Ohisalo jättää vihreiden puheen­johtajuuden – ”Kannan vaalitappiosta täyden vastuun”

Maria Ohisalon seuraaja vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi valitaan kesäkuussa Seinäjoella.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo jättää puolueen puheenjohtajuuden. Ohisalo kertoi asiasta tiistaina 11. huhtikuuta järjestyssä tiedotustilaisuudessa.

| Päivitetty

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei tavoittele jatkokautta tehtävässä. Ohisalo sanoo ajattelevansa, että puolueelle on eduksi, että uutta nousua alkaa tavoitella uusi puoluejohto.

”Vaalitappiosta kannan puheenjohtajana aivan täyden vastuun”, Ohisalo sanoi tiistaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. ”Tämä vaalitulos oli aivan valtava tappio. Enkä ajattele, että se oli valtava tappio vain meille puolueena, vaan niille asioille, joita me ollaan edistetty.”

Ohisalo huomautti myös, että hän on ollut vihreiden johtopaikoilla jo pitkään ja käynyt esimerkiksi vihreän eduskuntaryhmän kokouksissa jo 10 vuotta: ensin nuorisojärjestön puheenjohtajana, sen jälkeen puolueen varapuheenjohtajana ja vajaat neljä vuotta puolueen puheenjohtajana.

”10 vuotta tällaisilla paikoilla, ja 8 vuotta erityisesti puolueen johdon ytimessä, on toki aika pitkä aika.”

Hän painotti saaneensa kaikkina näinä vuosina valtavan paljon tukea kentältä, myös vaalitappion jälkeen. ”Koskaan ei ole ollut kyse siitä, etteikö puheenjohtajaa tässä liikkeessä tuettaisi. Siitä suuri kiitos kaikille.”

Ohisalo jatkaa puolueen puheenjohtajana uuden puheenjohtajan valintaan asti eli todennäköisesti yli hallitusneuvotteluiden. Hän sanoi, että suuresta vaalitappiosta johtuen vihreiden kynnys lähteä hallitusyhteistyöhön on äärimmäisen korkea.

”Mutta totta kai tähän maahan tarvitaan toimiva hallitus. Ja vihreät on käytettävissä siinä määrin, jos tuleva hallitus lähtee edistämään politiikkaa, jossa koulutuksesta ei leikata euroakaan ja ilmastotoimissa ei pakiteta. Toisaalta myöskään eriarvoisuutta ei saa lisätä.”

Kuka seuraajaksi?

Vihreät menetti eduskuntavaaleissa seitsemän edustajanpaikkaa, ja puolueelle jäi 13 kansanedustajaa. Vihreiden uusi puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri valitaan puoluekokouksessa, joka järjestetään Seinäjoella 10.–11. kesäkuuta.

”Keitä ikinä valitaan, toivotan valtavasti onnea ja tulen olemaan mukana siinä työssä auttamassa. Ja voin sanoa, että saatte täyden tukeni”, Ohisalo sanoi.

Mahdollisina puheenjohtajaehdokkaina on mainittu muun muassa puolueen varapuheenjohtaja ja ryhmänjohtaja Atte Harjanne sekä eduskuntaan palannut tamperelainen ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen, joka oli kansanedustajana aiemmin vuosina 2004–2015.

Vihreitä seuraava verkkolehti Verde kirjaa potentiaalisiksi ehdokkaiksi myös eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toimineen kansanedustaja Saara Hyrkön sekä eduskuntaan vasta nousseen Fatim Diarran, joka toimii Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Lue lisää: Kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Fatim Diarra harkitsevat vihreiden puheenjohtajuutta

Ohisaloa tuurasi vanhempainvapaan aikana puolueen varapuheenjohtaja Iiris Suomela, mutta Suomelan mahdollisuudet tavoitella puheenjohtajuutta hupenivat hänen pudottuaan eduskunnasta. Suomela ilmoittikin tiistaina, ettei aio hakea puheenjohtajuutta.

Ohisalo valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2019 sen jälkeen kun Touko Aalto oli luopunut tehtävästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut