Suljetun hotelli Savonsolmun tulipalo saatu sammuksiin Pieksämäellä – pelastuslaitos pelasti yhden ihmisen hotellin katolta ja kaksi lasta alakerrasta

Hotellikiinteistön omistajaa on aiemmin vaadittu purkamaan rakennus ja ennallistamaan tontti.

Rapistunutta hotelli Savonsolmua oli tarkoitus remontoida, mutta lopulta kaupunki määräsi kiinteistön omistajan purkamaan sen. Kuva on vuodelta 2021.

| Päivitetty

STT

Pieksämäellä palaneen suljetun hotelli Savonsolmun sammutustyöt on pääosin lopetettu, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitos. Rakennuksen jälkisammutus jatkuu vielä aamuun asti. Pelastuslaitos kehottaa välttämään liikkumista hotellin läheisyydessä.

Hätäkeskuslaitos kertoi Twitterissä, että aikaisemmin alueelle annettu vaaratiedote on purettu. Savunmuodostus ei aiheuta enää vaaraa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta hotellissa puoli kuuden aikaan iltapäivällä.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoi STT:lle iltakahdeksan aikaan, että palosta pelastettiin kolme ihmistä. ”Yksi ihminen pelastettiin hotellin katolta, kun pelastuslaitos saapui paikalle. Savusukeltajien tunkeuduttua rakennukseen alakerrasta pelastettiin vielä kaksi lasta”, Aho sanoi.

Ihmiset olivat Ahon mukaan ilmeisessä vaarassa, mutta eivät loukkaantuneet palossa. ”Yläkerrasta neljä huoneistoa on tuhoutunut täysin ja koko yläkerta on kärsinyt mittavista palo-, savu- ja vesivahingoista.”

Syttymissyystä ei pelastuslaitoksen mukaan vielä ole tietoa. Aho ei myöskään tiennyt, oliko hotellirakennuksesta pelastetuilla ihmisillä jonkinlaista osaa palon syttymiseen.

Poliisi ja pelastuslaitos jatkavat palonsyyntutkintaa tiistaina.

Maanvuokria jätetty maksamatta

Pääsiäismaanantaina tulipalon runtelemaksi joutunut hotelli Savonsolmu ei ole ollut toiminnassa sitten helmikuun 2020, jolloin hotellia pyörittänyt yritys teki konkurssin. Uudeksi omistajaksi löytyi nettihuutokaupan kautta vuonna 2021 ruotsalainen Nordic Real Estate Management toimitusjohtajanaan Kalle Kroon.

Hotellin tilannetta on käsitelty medioissa laajasti. Esimerkiksi STT kertoi viime lokakuussa Kalle Kroonin erikoisista liiketoimista Suomessa.

Myös muun muassa Pieksämäen Lehdessä paikallisesti tärkeän hotellin vaiheita on seurattu tarkasti. Viime vuoden heinäkuussa lehdessä alettiin ihmetellä, miksi hotellin annetaan ränsistyä paikoilleen, vaikka uudelleenavaamisen piti tapahtua jo vuotta aiemmin.

Hotelli sijaitsee kaupungin omistamalla tontilla. Kaupunki purki viime vuonna vuokrasopimuksen, koska useita maanvuokria oli jätetty maksamatta.

Pieksämäen kaupunki vaati Kroonilta rakennuksen purkamista ja tontin ennallistamista. Käytännön haasteeksi asian kommunikoinnissa muodostui se, ettei miestä onnistuttu saamaan kiinni. ”Olemme lähettäneet purkupäätöksen muun muassa sähköpostilla”, Pieksämäen elinkeinojohtaja Markus Vesterinen sanoi STT:n lokakuussa julkaistussa jutussa.

Vesterisen arvion mukaan Kalle Kroonin tarkoituksena ei näytä olleen hotellin avaaminen. ”Muilla tavoin on pyritty saamaan taloudellista hyötyä”, hän pohti.

Yle puolestaan kertoi viime marraskuussa, että tyhjilleen jäänyt rakennus oli kokenut paljon ilkivaltaa.

Näin heikossa kunnossa hotelli oli jo vuonna 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut