Tiktokin käyttö viranomaisten puhelimissa on pääasiassa kielletty, mutta sovelluksen käyttöä vapaa-ajalla ei juuri valvota

Useat länsimaat ovat antaneet kieltoja tai suosituksia Tiktokin poistamisesta hallitusten työntekijöiden työlaitteilta. Asiantuntijan mukaan sosiaalisen median alustat keräävät todella paljon tietoa käyttäjistään, eikä aina ole selvää, millä tavalla ja kuinka paljon tietoa kerätään.

Ainakin Poliisihallitus, Puolustusvoimat ja suojelupoliisi ovat ohjeistaneet työntekijöitään sekä Tiktokin että muiden sosiaalisen median alustojen käytöstä.

STT

Useat suomalaiset viranomaiset ohjeistavat työntekijöitään olemaan lataamatta videosovellus Tiktokia virkalaitteilleen, mutta henkilökohtaisissa puhelimissa kiinalaisomisteinen sovellus on pääasiassa yhä sallittu.

Ainakin Poliisihallitus, Puolustusvoimat ja suojelupoliisi (supo) ovat ohjeistaneet työntekijöitään sekä Tiktokin että muiden sosiaalisen median alustojen käytöstä.

Kiinalaisen teknologiayhtiö Byte Dancen omistama Tiktok on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu sovellus, jolla jaetaan lyhyitä videoita. Sovelluksen tiedonkeruu on herättänyt huolta useissa länsimaissa.

Erillisillä laitteilla

Poliiseilla on erilliset, sosiaalisen median käyttöön tarkoitetut laitteet, kertoo ylitarkastaja Anna Lind Poliisihallituksen viestinnästä. ”Meillä on annettu sellainen ohjeistus, että ylipäätään kaikki sosiaalisen median kanavat hoidetaan erillisillä laitteilla.”

Lindin mukaan Poliisihallitus ei voi määrätä työntekijöiden yksityisistä laitteista ja niiden käytöstä vapaa-ajalla.

Myös Puolustusvoimien varussotilaiden ja henkilökunnan sosiaalisen median käyttöön on rajoitteita, mutta ne eivät ole palvelukohtaisia eli ne koskevat muitakin alustoja kuin Tiktokia, kertoo Pääesikunnan verkkoviestintäpäällikkö Tuomas Pulsa.

”Palvelusajalla ei käytetä sosiaalista mediaa, se ei kuulu sinne. Virkakäytössä oleviin laitteisiin ei saa asentaa itse sovelluksia, vaan on tietyt sovellukset, joita saa asentaa”, Pulsa sanoo.

Pulsan mukaan mikään sosiaalisen median sovellus ei ole virkapuhelimissa sallittujen sovellusten listalla. Henkilökohtaisten laitteiden käyttöä Puolustusvoimat ei rajoita.

Supon viestinnästä kerrotaan sähköpostitse, että senkään työntekijät eivät voi asentaa Tiktokia virkapuhelimiinsa. Lisäksi Supo suosittelee, etteivät työntekijät asentaisi sitä edes henkilökohtaisiin puhelimiin.

”Tiktok kerää aivan poikkeuksellisen paljon tietoa mobiililaitteesta ja sen käyttäjästä. Turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden työntekijöiden täytyy luonnollisesti pitää tavanomaista tarkemmin huolta tietoturvasta”, viestintä perustelee.

Pitäisi olla läpinäkyvää

Myös Facebookia ja Instagramia pyörittävä Meta kerää laajasti tietoa käyttäjistä. Sosiaalisen median jäteillä on tietosuojavaltuutettu Anu Taluksen mukaan paljon samantyylisiä piirteitä.

”Yksi keskeinen ero siinä tietysti on juuri se, että Tiktokin osalta tietoja siirtyy Kiinaan ja Metalta Yhdysvaltoihin. Nämä ovat tietysti oikeusjärjestelminä hyvin erilaisia valtioita.”

Taluksen mukaan sosiaalisen median alustat keräävät todella paljon tietoa käyttäjistään, eikä aina ole selvää, millä tavalla ja kuinka paljon tietoa kerätään. Tiedonkeruun pitäisi hänen mukaansa olla hyvin selvää ja läpinäkyvää sen kohteille.

Useat länsimaat ovat antaneet samankaltaisia kieltoja tai suosituksia Tiktokin poistamisesta hallitusten työntekijöiden työlaitteilta. Esimerkiksi Norja, Uusi-Seelanti, Britannia, Australia ja Yhdysvallat ovat rajoittaneet sovelluksen käyttöä valtion virastojen työpuhelimilla. Lisäksi esimerkiksi Euroopan komissio on antanut vastaavan ohjeistuksen.

Tiktok on myöntänyt työntekijöiden Kiinassa päässeen käsiksi ainakin yhdysvaltalaisten tilien tietoihin, mutta yhtiö on kiistänyt, että tietoja olisi annettu Kiinan viranomaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut