Puhelinhuijaukset taas nousussa: Traficom varoittaa erityisesti teknisen tuen huijauksista

Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos soittaja pyytää asentamaan tietokoneelle jotain tai antamaan salasanoja tai pankkitietoja.

Huijauspuhelut saattavat tulla ulkomaisista puhelukeskuksista, kertoo Kyberturvallisuus­keskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov.

Aamulehti

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on saanut viime viikkoina lukuisia ilmoituksia suomalaisten puhelinnumeroiden käytöstä huijaus- ja häiriöpuheluissa. Ilmiö on tuttu, mutta ilmoitusten määrät ovat nyt selkeästi nousussa, Traficom kertoo.

Huijarit voivat esittää sijoitus- tai vakuutusalan yritysten työntekijää, mutta Traficom varoittaa nyt erityisesti teknisen tuen huijauksista.

”Soittaja väittää olevansa Microsoftin tai jonkun operaattorin teknisestä tuesta. Hän saattaa väittää, että puhelun vastaanottaneen tietokoneessa on ongelma, joka pitäisi korjata” , kertoo erityisasiantuntija Juha Tretjakov Kyberturvallisuus­keskuksesta.

Huijareiden numerot voivat Tretjakovin mukaan näyttää suomalaisilta puhelinnumeroilta. Pääasiassa soittajat puhuvat englantia.

Huijarit saattavat pyytää uhria asentamaan etähallintaohjelmiston, jonka kautta he saavat tietokoneen hallintaansa. Sen jälkeen rikollinen voi hyötyä tilanteesta esimerkiksi varastamalla käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia tai muita tietoja.

”Huijauksia on erilaisia. Ulkomaisista puhelukeskuksista otetaan yhteyttä ja soittajatiedoissa voi näkyä mitä vaan tietoja.”

Älä luovuta tietojasi

Jos soittaja alkaa kuulostaa epäilyttävältä, puhelu kannattaa Tretjakovin mukaan lopettaa mahdollisimman nopeasti. Omien hälytyskellojen pitäisi soida, jos soittaja pyytää asentamaan tietokoneelle jotain tai antamaan salasanoja, henkilötietoja tai pankkitietoja.

”Huijarit ovat ammattilaisia ja he osaavat myöskin olla vakuuttavia”, Tretjakov sanoo.

Omia tietoja ei missään nimessä kannata antaa tuntemattomalle kyselijälle, muistuttaa Traficom.

Jos puhelinnumero on onnistuttu väärentämään, kannattaa olla yhteydessä omaan operaattoriin. Jos joutuu huijauksen kohteeksi, kannattaa laite käydä tarkistuttamassa ja on myös suositeltavaa olla yhteydessä pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut