Konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kertoo ensin innostuneensa Sanna Marinista – Sitten ihailu loppui: ”Ei todellakaan vaikuttanut valtiomiesmäiseltä”

Petteri Orvon sanomasta ei saa mitään selvää, Maria Ohisaloa kävi sääliksi, Annika Saarikko ei vastaa kysymyksiin, arvioi blogikirjoituksessaan Osmo Soininvaara puheenjohtajien vaalitaistelua.

Osmo Soininvaara (kuvassa oikealla) arvostelee blogitekstissään lukuisia puoluejohtajia, muiden muassa Sanna Marinia.

Aamulehti

Pitkäaikainen entinen kansanedustaja, konkaripoliitikko Osmo Soininvaara (vihr.) arvostelee sunnuntaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa kovasanaisesti eduskuntavaalien vaalikampanjointia. Osansa kritiikistä saavat kaikki puolueet, mutta erityisesti Soininvaara arvostelee sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa, pääministeri Sanna Marinia.

”Marin on ensimmäinen pääministeri liki 50 vuoteen, jota en ole koskaan tavannut. Joudun siis muodostamaan käsityksen hänestä julkisuuden kautta. Ensin olin jopa innostunut tästä valovoimaisesta supertähdestä. Sitten aloin kuunnella tarkemmin mitä hän sanoi, ja ihailuni himmeni. Näissä vaalikeskusteluissa hän ei todellakaan vaikuttanut valtiomiesmäiseltä, pikemminkin kiihkeältä agitaattorilta. Asiasisältöä ei juuri ollut”, Soininvaara kirjoittaa.

Yhtä tyly on Soininvaaran arvio keskustan Annika Saarikosta.

”Pahin oli Annikka Saarikko. Keskustan puoluekoulussa varmaankin opetetaan, että jos vastattavaksesi tulee kiusallinen kysymys, kannattaa vastata johonkin aivan toiseen kysymykseen. Keskustalaiset ovat tehneet niin niin kauan kuin muistan.”

”Sanomasta ei saa mitään selvää”

Suopeammin Soininvaara arvioi vasemmistoliiton Li Anderssonin ja kristillisten Sari Essayahin esiintymistä.

”Kaksi keskustelijaa oli ylitse muiden argumenteissaan, vaikka kummankaan ajatuksista en pitänyt: Sari Essayah ja Li Andersson. He esittivät omaa ohjelmaansa ilman suurempia epätotuuksia.”

Soininvaara kertoi uskoneensa pitkään, että kokoomus jää gallup-johdostaan huolimatta vasta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

”Ennuste perustui siihen, ettei Petteri Orpo pärjää vaaliväittelyissä, eikä kokoomus voi laittaa varapuheenjohtajiaan puheenjohtajien keskusteluihin.”

Soininvaara kuitenkin arvioi, että Orpo on parantanut huomattavasti esiintymistään.

”Hän on hyötynyt siitä, että muut huutavat toistensa päälle. On ollut viisasta jättäytyä syrjään.”

Orvon puheen sisällöstä Soininvaaran arvio on sen sijaan tyly.

”Orpon sanomasta sen sijaan en saa mitään selvää. Se on papukaijamaista vain auttavasti totuudellista velka tappaa meidät ‑jargonia.”

Purra hyötyi

Oman puolueensa puheenjohtajaa Maria Ohisaloa (vihr.) Soininvaaran kävi sääliksi.

”Hän on juuri sellainen asiapoliitikko, joita tämä maa tarvitsisi, mutta mikään kaatajapappi hän ei ole. Näillä säännöillä hän ei menesty julkisuuspelissä. Rauhallisemmassa keskustelussa menestyisi hyvin.”

Perussuomalaisten Soininvaara uskoo hyötyneen nykyisenkaltaisesta, levottomasta ja pinnallisesta vaalitaistelusta.

”Twitter-pituisten puheenvuorojen keskustelu oli hyvin edullinen Riikka Purralle. Politiikka muuttuu yksinkertaisten totuuksien alueeksi ja yksinkertaiset totuudet palvelevat populismia — ei vain oikeistopopulismia vaan myös vasemmistopopulismia”, Soininvaara pohtii.

Tavoitteista ei saanut selkoa

Soininvaara purki turhautumistaan blogissaan, jonka hän julkaisi tarkoituksella ennen vaalitulosten selviämistä.

”Jotta minua ei voida syyttää jälkiviisaudesta.”

Soininvaaran mielestä vaalitaistelun seuraaminen oli yhtä tuskaa.

”Iskulauseita ja asian ohi puhumista on ollut ennenkin, mutta ei mitään tähän verrattavaa. Yhdenkään puolueen todellisista tavoitteista ei tullut selkoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut