Kansanedustaja Hussein al-Taee sanoo muotoilleensa viestinsä lastensuojelusta arabiankielisellä videolla huonosti

Al-Taee julkaisi viikonloppuna arabiankielisen videon, jossa hän antoi ymmärtää, että maahanmuuttajilta viedään lapsia mielivaltaisesti.

Sdp:n Hussein al-Taee eduskunnan talousvaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 9. helmikuuta 2023.

Kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Hussein al-Taee (sd.) sanoo muotoilleensa arabiankielisellä videolla viestinsä huonosti ja kuvailleensa ihmisten kokemuksen lastensuojelun päätöksistä olevan mielivaltainen tai sattumanvarainen.

”Arabiankielisellä videollani viittasin sanalla ”mielivaltainen / sattumanvarainen” ihmisten kokemukseen lastensuojelun päätöksistä. Viestini oli huonosti muotoiltu”, al-Taee kirjoittaa Twitter-ketjussa.

Al-Taee julkaisi viikonloppuna arabiankielisen videon, jossa hän antoi ymmärtää, että maahanmuuttajilta viedään lapsia mielivaltaisesti. STT käännätti al-Taeen puheen videolta.

Tänään julkaisemassaan blogipostauksessa al-Taee kirjoittaa, ettei hän hyväksy minkäänlaista disinformaatiokampanjaa viranomaisia kohtaan.

”Haluan päättäjänä erityisesti parantaa suomalaisten perheiden, uussuomalaisten yhteisöjen sekä viranomaisten välistä ymmärrystä, jotta ihmiset eivät kokisi viranomaisten päätösten olevan sattumanvaraisia tai mielivaltaisia”, al-Taee kirjoittaa blogissa.

Videolla al-Taee vaati Suomeen lastensuojelulakia, joka ”ei vie meiltä lapsiamme mielivaltaisesti” vaan vain lasten ollessa vaaralle altistuneita. Tällä hetkellä näin ei al-Taeen videolla lausuman mukaan ole. Lisäksi hän sanoo haluavansa lastensuojelulainsäädännössä perehdyttävän huolellisesti ”täkäläisten maahanmuuttajadiasporien kulttuurisiin näkökohtiin”.

Ruotsissa nähty mielenosoituksia väitteiden takia

Väitteet lasten aiheettomista huostaanotoista liittyvät STT:n tiistaina haastatteleman Sara Al Husainin mielestä Ruotsissa nähtyyn dis- ja misinformaatioon. Ruotsissa islamistit ja muut propagandistit ovat levittäneet salaliittoteorioita, joiden mukaan viranomaiset kidnappaisivat muslimilapsia. Väitteiden vuoksi maassa on järjestetty viime vuosina mielenosoituksia.

Al Husaini on syntynyt Saudi-Arabiassa, ja hänet valittiin vuonna 2021 Vuoden pakolaisnaiseksi.

Tammikuussa Faktabaari-julkaisu kertoi, että myös Suomessa arabiankielisen väestön keskuudessa leviää propagandaa, jonka mukaan lastensuojeluviranomaiset kaappaisivat maahanmuuttajien lapsia.

Myös Helsingin yliopiston Lähi-idän ja islamin tutkimuksen dosentti Marko Juntunen sanoi eilen STT:lle, että video muistuttaa sisällöltään vuosia jatkunutta disinformaatiokampanjaa.

Juntusen mukaan al-Taeen lausunnot eivät ole yllätyksellisiä, sillä samankaltaista ja rajumpaakin disinformaatiota suomalaisesta huostaanottojärjestelmästä on levitetty sosiaalisessa mediassa jo vuosien ajan. Hän sanoo somessa levitettyjen väitteiden muistuttavan Venäjällä samasta aiheesta tuotettua materiaalia.

Dosentti muistutti, että al-Taee ei ole näissä vaaleissa ainut poliitikko, jolta on jäänyt faktantarkistus tekemättä.

”On todella hyvä, että suomalainen media kohdentaa myös pienemmille kieliryhmille vaaleja koskevaa informaatiota. Faktojen tarkistuksen ja kriittisen keskustelun täytyy yltää myös sinne samalla, kun sen täytyy koskettaa myös kaikkia muita.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut