Tampereella bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti myös uhkaavan junalakon aikana

Työriidan osapuolet kokoontuvat etsimään ratkaisua iltapäivällä.

Veturinkuljettajien lakko uhkaa alkaa maanantaina.

19.3. 13:38

Veturinkuljettajien työriitaa yritetään ratkoa vielä sunnuntaina, päivää ennen ilmoitetun lakon alkua.

Työriidan osapuolet kokoontuvat etsimään ratkaisua iltapäivällä valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Lauantaina sekä työntekijäpuolta edustavan Rautatiealan unionin (Rau) puheenjohtaja Tero Palomäki sekä työnantajapuolta edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat STT:lle pitävänsä lakon alkamista maanantaina hyvin todennäköisenä.

Työriidan osapuolten lisäksi myös valtakunnansovittelija Sajavaara on kuvaillut neuvottelutilannetta hankalaksi.

Lue lisää: Mahdollinen lakko pysäyttäisi koko Suomen juna­liikenteen – Toimi näin, jos sinulla on junaliput ensi viikolle

Suomen junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 00.01. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Lisäksi tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Sunnuntai-iltana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin määräasemilleen saakka, myös sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

VR:n kaukoliikenteen lisäksi veturinkuljettajien lakko pysäyttää toteutuessaan myös lähijunaliikenteen.

Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti mahdollisesta lakosta huolimatta.

”Lakon aikana busseissa saattaa olla ruuhkia etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteessä Lempäälän, Nokian ja Oriveden suunnalta Tampereelle ja takaisin matkustettaessa”, Nyssen verkkosivuilla sanotaan.

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että mahdollinen lakko ei vaikuta raitiovaunuihin tai metroon, vaan ne noudattavat tavallisia aikataulujaan. Samoin bussit ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalisti.

HSL on lisännyt sivuilleen myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.

Jos lakko toteutuu, VR lupaa palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos junaliput on kuitenkin ostettu paperisena ilman kirjautumista esimerkiksi lippuautomaatista tai R-kioskilta, hyvitystä ei voida tehdä automaattisesti. Silloin lipuista voi hakea korvausta VR:n verkkosivujen kautta.

Jos VR asiakas haluaa itse muuttaa liput toiseen ajankohtaan, voi sen tällä hetkellä tehdä ilman muutosmaksua VR Matkalla –sovelluksessa, vr.fi:ssä tai soittamalla asiakaspalveluun numeroon 0600 41 900. VR toivoo, että asiakkaat suosisivat ensisijaisesta itsepalvelukanavia, sillä asiakaspalvelu voi olla ruuhkautunut.

VR:n mukaan se hyvittää lisäksi sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran. Nämä eivät vaadi lippujen käyttäjiltä toimenpiteitä.

Raun ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

Rau on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

Neuvottelut jatkuvat Paltan ja Raun välillä myös mahdollisen lakon aikana, kertoi henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju VR:n tiedotteessa torstaina. Hän pahoitteli VR:n asiakkaille lakosta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut