EU-parlamentilta päätös talojen energia­tehokkuuden vaatimuksista selvin luvuin – Järjestöt: edessä massiiviset pakkokorjaukset Suomessa

Parlamentin jäsenet aloittavat nyt neuvottelut neuvoston kanssa sopiakseen lainsäädäntöehdotuksen lopullisesta muodosta.

Euroopan parlamentti hyväksyi ehdotuksensa rakennusten energiatehokkuusvaateista.

14.3. 16:37 | Päivitetty 14.3. 22:47

Euroopan parlamentti hyväksyi kantansa rakennusten energiatehokkuuden vaateista äänin 343 puolesta, 216 vastaan ja 78 tyhjää.

Parlamentin jäsenet aloittavat nyt neuvottelut neuvoston kanssa sopiakseen lainsäädäntöehdotuksen lopullisesta muodosta. Useat eri järjestöt varoittivat viime viikolla, että direktiivi uhkaa johtaa Suomessa massiivisiin rakennusten pakkokorjauksiin.

Esimerkiksi Kiinteistöliiton mukaan se ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa.

Parlamentin kannan mukaan uusien rakennusten on oltava päästöttömiä vuodesta 2028 alkaen

Lue lisää: Uusi EU-direktiivi johtaisi massiivisiin rakennusten pakko­korjauksiin – toteutuessaan vaikuttaisi asumis­kustannuksiin, monella taloyhtiöllä jo nyt vaikeuksia lainan saamisessa

Jäsenmaiden kanta poikkeaa

Päivityksen esittelijä parlamentissa on vihreiden irlantilaismeppi Ciarán Cuffe. Hän piti äänestyksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa parlamentin kannan etenemistä realistisena.

”Jos remontoimme rakennuksemme, se auttaa laskemaan energian hintoja”, hän muun muassa perusteli.

Rakennusten energiatehokkuutta halutaan parantaa, koska niiden osuus koko unionin energiankulutuksesta on arvioitu 40 prosentiksi ja kasvihuonepäästöistä 36 prosentiksi.

Parlamentin tiukimpien kantojen menestymistä voi kuitenkin epäillä, koska sen pitää löytää yhteinen näkemys asiasta jäsenmaiden kanssa. Tällä hetkellä EU-komission alkuperäinen ehdotus, jäsenmaiden kanta ja parlamentin näkemys poikkeavat monilta kohdin toisistaan.

Kriittistä keskustelua Suomessa aiheutti jo EU-komission ehdotus direktiivin päivitykseksi.

Komission näkemyksen mukaan jäsenmaiden muun muassa pitäisi määritellä rakennuksensa niin, että 15 prosenttia niistä asettuu heikoimpaan luokkaan. Niiden tehokkuutta pitäisi nostaa komission määrittelemälle tasolle kahdessa erässä vuoteen 2033 mennessä.

Unionin jäsenmaat haluavat muita enemmän kansallista joustovaraa muun muassa siihen, miten vähimmäisvaatimukset olemassa oleville asuinrakennuksille laaditaan. Ilman jäsenmaiden hyväksymistä sääntely ei etene.

Suomalaiset jakautuivat

Suomalaiset europarlamentaarikot jakautuivat jossain määrin oikeisto–vasemmisto-jaon mukaisesti äänestyksessään.

Puolesta olivat demarimeppi Miapetra Kumpula-Natri, vihreiden Ville Niinistö, Heidi Hautala ja Alviina Alametsä sekä vasemmiston Silvia Modig.

Vastaan puolestaan olivat Renew Europe -ryhmän keskustalaiset Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen, EPP:n kokoomusmepit Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen sekä Identiteetti ja demokratia -ryhmän perussuomalainen Teuvo Hakkarainen.

Kokoomuksen Pietikäinen kertoi myöhemmin, että äänestyksessä tapahtui näppäilyvirhe ja että hän todellisuudessa kannatti esitystä. Hänen kantansa korjataan parlamentin järjestelmään.

Näppäilyvirhe kävi myös Renew Europe -ryhmän rkp-meppi Nils Torvaldsille. Torvalds äänesti ensin tyhjää, mutta korjasi kantaansa myöhemmin. Torvalds äänesti ehdotusta vastaan ja hänen kantansa muutettiin pöytäkirjaan.

Poissa äänestyksestä olivat demarimeppi Eero Heinäluoma sekä Identiteetti ja demokratia -ryhmän perussuomalainen Laura Huhtasaari.

Direktiivin päivitys on osa suunnitelmaa, jossa EU:n kasvihuonepäästöistä olisi vuoteen 2030 mennessä tarkoitus leikata 55 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna.

Saarikko ryöpytti europarlamentaarikkoja

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) intoutui ryöpyttämään tavallisuudesta poikkeavalla tavalla suomalaisia europarlamentaarikkoja tiedotustilaisuudessaan tiistaina.

Hän luonnehti parlamentin tiistaista äänestystä rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivityksestä "hyvin mielenkiintoiseksi" ja tulosta pettymykseksi Suomen näkökulmasta.

Saarikko lähti liikkeelle siitä, että hänen mielestään Suomen hallituksessa ja eduskunnassa oli asiasta yksimielisyys sääntelystä vastannutta ympäristöministeriötä myöten.

”Meillä oli hyvin yhteneväinen ja selkeä kanta yli puoluerajojen siitä, että Suomen näkökulmasta tämä EU:ssa kaavailtu yksityiskohtainen ja byrokraattinen sääntely, joka menee tavallisten suomalaisten koteihin, ei ole kannatettavaa.”

Saarikon mukaan parlamentin kanta on Suomen kannalta erittäin hankala ja huono.

”Kaikki jää nyt sen varaan, että EU:n loppuneuvotteluissa saavutetaan lopulta järjen voitto”, hän sanoi.

Uutista korjattu kello 22.45: Kokoomuksen Pietikäinen ja RKP:n Torvalds kertoivat jälkikäteen painaneensa äänestyksessä väärää nappia. Pietikäinen äänesti ehdotuksen puolesta ja Torvalds ehdotusta vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut