Vuoden journalistinen teko on Venäjän hyökkäyksestä raportoiminen – Vuoden journalistina puolestaan palkittiin pilapiirtäjä Ville Ranta

Helsingin Sanomissa julkaistu Työtaistelu-artikkeli palkittiin Vuoden juttuna. Toimittaja Katja Kuokkanen kertoi jutussa mongolialaisesta sairaanhoitajasta, jonka oleskelulupa oli hylätty väärin perustein.

Vuoden journalisti -kategorian voittanut Iltalehden pilapiirtäjä Ville Ranta Suuri Journalistipalkinto 2022 -kilpailun voittajien julkistustilaisuudessa Helsingissä 8. maaliskuuta 2023.

8.3. 22:37

Helsinki

Suuren journalistipalkinnon Vuoden journalistina on palkittu Iltalehden pilapiirtäjä Ville Ranta.

”Pilapiirtäjä voi sanoa asioita, joiden sanominen voi olla toimittajalle vaikeaa”, sanoi Ranta ehdokasesittelyvideossaan.

Palkintolautakunnan mukaan hänen satiirinsa puree ja roisi huumori on juuri sen verran yliampuvaa, että pilkka osuu maaliinsa. Kaikki eivät tunnetun pilapiirtäjän piirroksia sulata, mutta se kuuluu palkintolautakunnan mukaan vaikuttavien pilapiirrosten ominaispiirteisiin.

”Kyllähän tämä on pilapiirtäjälle herkullista aikaa, jos vaan uskaltaa nauraa”, Ranta sanoi videolla.

Suuren journalistipalkinnon Vuoden journalistisena tekona palkittiin suomalaismedioiden raportointi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Joukko toimittajia ja kuvaajia on kertonut paikan päällä sodan raakuuksista, arjen kamppailuista, selviytymistarinoista, pelosta ja toivosta.

Sodan todellisuuden kuvaaminen on ollut suomalaisen mediakentän voimannäyttö ja tärkeä journalistinen teko, palkintolautakunta kertoi kun ehdokkaat julkaistiin.

Palkinnon otti vastaan Suomen ulkomaantoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Virolainen. Hän kertoi palkintoa vastaanottaessa, että palkintorahat lahjoitetaan ukrainalaisille toimittajille.

Mongolialaisen sairaanhoitajan työtaistelu toi Vuoden juttu- palkinnon

Vuoden juttuna palkittiin Helsingin Sanomissa julkaistu Katja Kuokkasen kirjoittama Työtaistelu-artikkeli.

Kuokkasen juttu kertoo Suomessa koulutetusta mongolialaisesta sairaanhoitajasta Anudari Boldbaatarista. Hän oli jättänyt Suomen sen jälkeen, kun hänen oleskelulupansa oli hylätty väärin perustein.

Kuokkanen kertoi ehdokasesittelyvideollaan työskennelleensä jutun parissa lähes vuoden ajan.

Suuren journalistipalkinnon uudessa kategoriassa Vuoden alueellisena vaikuttajana palkittiin Lapin Kansan toimittaja Risto Pyykkö. Hänen porotaloutta ja petovahinkokorvauksia käsitelleet juttunsa ovat vaikuttaneet laajasti alaan sekä petokorvauksia koskevan lainsäädännön muutoksiin.

Aihetta ei juuri ollut käsitelty mediassa ennen Lapin Kansan juttuja.

Vuoden pomona palkittiin ajankohtaismedioiden sisältöpäällikkö Eeva Sederholm A-lehdistä. Sederholm työskentelee digitaalisen median kehityksestä vastaavana sisältöpäällikkönä aikakausmediassa, jossa hän on kääntänyt nopeasti painetun median työprosessit digi edellä -aikaan.

Vuoden 2022 Suuren journalistipalkinnon saajat palkittiin keskiviikkoiltana Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Palkinnot jakoivat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen sekä palkintolautakunnan puheenjohtaja ja MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen.

Merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus

Suuri journalistipalkinto myönnetään vuoden journalistille, vuoden jutulle, vuoden journalistiselle teolle, vuoden pomolle ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa vuoden alueelliselle vaikuttajalle. Viiden palkintosarjan ehdokkaat julkistettiin helmikuussa. Kussakin sarjassa oli kolme finalistia.

Suuri journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus, joka on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys yhdessä useiden suomalaisten mediayhtiöiden kanssa.

Kilpailua järjestävät vuorovuosin MTV, Sanoma Media Finland ja Yleisradio. Tänä vuonna järjestämisvastuu oli MTV:llä.

Sanoma Media Finland on STT:n pääomistaja.

Aamulehti on osa Sanoma Media Finlandia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut