Evan tutkimus: Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituspohja suosituin

Keskusta oli SDP:ta kannattaville epämieluisampi hallituskumppani kuin kokoomus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra osallistuivat Keskuskauppakamarin puoluejohtajatenttiin 9. joulukuuta 2022.

7.3. 8:07

Helsinki

Kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallituspohja on kaikkein suosituin, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle pohjautuvaa hallitusta toivoi 23 prosenttia vastaajista.

SDP:n ja kokoomuksen yhteistyölle rakentuvaa hallitusta toivoi 19 prosenttia ja SDP:n ja keskustan pohjalle perustuvaa 10 prosenttia vastaajista. Vaihtoehdot kertovat niiden vastaajien osuuden, jotka valitsevat jommankumman puolueista pääministeripuolueeksi ja toisen mainituista puolueista hallituskumppaniksi.

Vastaajia pyydettiin valitsemaan itselleen mieluisin pääministeripuolue ja lisäksi muita puolueita hallituskumppaneiksi.

Tutkimuksen mukaan kokoomusäänestäjille porvaripuolueet ovat mieluisampia kuin vasemmistopuolueet, mutta myös SDP kelpaa hallituskumppaniksi. Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat lähentyneet toisiaan ja näkevät toisensa mielellään hallituskumppaneina.

SDP:n kannattajilla puolestaan on vaikeuksia löytää vihreiden ja vasemmistoliiton lisäksi muita hallituskumppaneita, ja keskusta on SDP:n pääministeriä toivoville jopa epämieluisampi hallituskumppani kuin kokoomus.

Vastaajista 24 prosenttia oli sitä mieltä, että seuraavan hallituksen pääministerin pitäisi tulla kokoomuksesta. SDP:tä edustavan pääministerin jatkoa toivoi 23 prosenttia.

Aineisto on kerätty Taloustutkimus oy:n internetpaneelissa, ja tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut