THL: Nykyisellään terveys­palvelut synnyttävät eroja väestö­ryhmien välille, työterveys­huollossa isot erot

”Palvelujärjestelmästä johtuvat erot ovat todennäköisesti yksi tekijä, joka synnyttää terveyseroja väestöryhmien välille”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö.

THL:n tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen johti vuonna 2021 Tampereen yliopistossa kestävien hyvinvointijärjestelmien tutkimusohjelmaa. Hänet kuvattiin Väinö Linnan puistossa Tampereella. Tynkkysen mukaan nykyisten terveyspalvelujen järjestelmän erot synnyttävät terveyseroja väestöryhmien välille.

6.3. 10:08

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) haluaa, että lakisääteisiä laajemmat työterveyspalvelut huomioidaan sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän uudistuksissa. THL:n maanantaina julkaiseman asiantuntijaselvityksen mukaan työterveyshuollon sairaanhoidossa on ongelmia, jotka liittyvät yhdenvertaisuuteen ja resurssien jakautumiseen.

Lakisääteinen työterveyshuolto sisältää työhön liittyviä terveystarkastuksia, työkyvyn tukemista sekä työhön tai työkykyyn liittyvien sairauksien tai oireiden selvittämistä. Työnantajasta kuitenkin riippuu, kuinka kattavat sairaanhoitopalvelut työntekijöille tarjotaan. THL:n selvitys käsitteli sellaisia sairaanhoitopalveluita, joiden järjestäminen on työnantajalle vapaaehtoista.

Selvityksessä todetaan, että työikäisten sairaanhoitopalveluiden käyttö jakautuu muun muassa työmarkkina-aseman ja tulojen perusteella. Käytännössä siis toisilla on esimerkiksi varaa käyttää yksityisiä palveluita, ja jotkut hyötyvät muita laajemmista työterveyspalveluista.

”Nämä palvelujärjestelmästä johtuvat erot ovat todennäköisesti yksi tekijä, joka synnyttää terveyseroja väestöryhmien välille”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö, dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen tiedotteessa.

Kaikki käynnit eivät liity työkykyyn

Tynkkynen huomauttaa tiedotteessa, ettei Suomen terveydenhuoltojärjestelmää ole ohjattu kokonaisuutena niin, että resurssijaolla tuettaisiin terveyspolitiikan tavoitteiden saavuttamista.

”Tällaisia tavoitteita ovat esimerkiksi väestöryhmien välisten terveyserojen kaventaminen ja terveydenhuollon yhdenvertainen saatavuus”, hän sanoo.

Selvityksessä havaittiin myös, että työterveyshuollon sairaanhoidossa lääkärit hoitavat usein käyntejä, joita julkisella puolella hoitaisivat terveyden- tai sairaanhoitajat. THL:n johtava asiantuntija Päivikki Koponen sanoo tiedotteessa selvityksen viittaavan siihen, etteivät kaikki työterveyshuollon sairaanhoitokäynnit välttämättä liity työterveyshuollon ensisijaisiin tehtäviin.

Työterveyshuollon sairaanhoitopalveluita tuottavat THL:n mukaan pääsääntöisesti lääkärit, jotka toimivat osa-aikaisina yksityisinä ammatinharjoittajina.

Mietittävänä myös muuttunut työelämä

Vuoden alusta voimaan tullut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus ei ottanut kantaa työterveyshuollon sairaanhoitoon. THL:n asiantuntijat ehdottavat terveydenhuoltojärjestelmän kehittämistä niin, että se huomioi koko väestön tarpeet.

”Nykyistä järjestelmää olisi syytä arvioida esimerkiksi muuttuneen työelämän, kuten lyhyiden työsuhteiden yleistymisen, sekä väestön ikääntymisen näkökulmasta”, Tynkkynen sanoo.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo selvityksen pyrkivän herättämään analyyttista pohdintaa siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää tulisi uudistaa.

”Työterveyshuollon sairaanhoidon luomat rakenteelliset, eriarvoisuutta tuottavat mekanismit ovat peruste, miksi THL julkaisee aiheesta oman selvityksensä”, hän perustelee tiedotteessa.

Selvitys on tehty aiemman tutkimuksen ja palveluiden käytöstä kerättyjen tietojen perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut