Nuoret ja nuoret aikuiset ovat edelleen aliedustettuina eduskuntavaalien ehdokaslistoilla, selviää Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin laskelmista.
18–29-vuotiaita on Allianssin laskujen mukaan ehdolla 2. huhtikuuta pidettävissä eduskuntavaaleissa yhteensä 260. Se tarkoittaa 10,7 prosenttia kaikista ehdokkaista.
Väestöpohjaan verrattuna tämä on aliedustus, sillä vastaavaan ikähaarukkaan osuvia on 13,9 prosenttia Suomen väestöstä.
Nuorien ehdokkaiden osuudessa on hienoista nousua, sillä edellisissä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa heidän osuutensa kaikista ehdokkaista oli 10,5 prosenttia.
Allianssin mukaan sekä määrällisesti että suhteellisesti eniten nuoria ehdokkaita asetti vihreät. Heillä alle 30-vuotiaita ehdokkaita on 37.
Seuraaviksi ylsivät keskusta 30:llä ja vasemmistoliitto 27 nuorella ehdokkaalla. Perussuomalaisilla alle 30-vuotiaita ehdokkaita on kymmenen, Liike Nytillä yhdeksän. Suhteellisesti katsottuna nuorten ehdokkaiden määrä on molemmilla viisi prosenttia.
Perussuomalaisten verraten vähäinen nuorten ehdokkaiden määrä on siinä mielessä mielenkiintoinen, että puolue on kuitenkin poikkeuksellisen suosittu juuri nuorimpien äänestäjien keskuudessa.
HS:n kyselyssä lähes 30 prosenttia ensi kertaa äänestävistä sanoi kannattavansa perussuomalaisia. Perussuomalaiset ovat onnistuneet keräämään suuria yleisöjä nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla kuten Tiktokissa ja Youtubessa.
Alueellisesti nuorten ehdokkaiden osuuksissa on suuria eroja. Vähiten nuoria ehdokkaita on Kaakkois-Suomesta (6 prosenttia), Hämeestä (7 prosenttia) ja Lapista (7 prosenttia).
Eniten puolueet ovat saaneet nuoria ehdokkaita liikkeelle Varsinais-Suomessa (13 prosenttia) ja Ahvenanmaalla (13 prosenttia).