Vanhanen kommentoi Ylellä huhuja Lintilän alkoholinkäytöstä: ”Tässä on selvästi ajojahdista kyse”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän alkoholinkäyttöä koskevista huhuista uutisoivat perjantaina Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) vieraana Ylen Ykkösaamussa Helsingissä 4. maaliskuuta 2023.

4.3. 11:45 | Päivitetty 4.3. 14:58

Helsinki

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo, ettei hän ole havainnut alkoholinkäytöllä olleen vaikutusta elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) työntekoon.

Vanhanen kertoo olleensa Lintilän työtoveri jo vuodesta 1999, jolloin Lintilä nousi eduskuntaan.

”En ole kertaakaan havainnut, että hänen työntekonsa olisi häiriintynyt tästä”, Vanhanen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Vanhanen huomautti, ettei Suomessa ole kieltolakia.

”Minä en käytä alkoholia, mutta en myöskään moralisoi muiden käyttöä. Tässä on selvästi ajojahdista kyse.”

Lintilän alkoholinkäyttöä koskevista huhuista uutisoivat perjantaina Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Lue lisää: IS: Saarikko on keskustellut Lintilän kanssa alkoholin­käyttöön liittyvistä huhuista

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi IS:lle keskustelleensa Lintilän kanssa kahteen otteeseen tämän alkoholinkäytöstä. Jälkimmäinen näistä kerroista liittyi joulukuun 15. päivään, jolloin eduskunnassa käsiteltiin sähkön hintaa ja muita energia-asioita. Saarikko arvioi IS:lle, että aiempi Lintilän kanssa käyty keskustelu ajoittui syksylle 2020.

Saarikon mukaan Lintilä on molemmilla kerroilla kiistänyt hänen alkoholinkäyttöään koskevat huhut perättömiksi, IS kertoo.

Väitetään käyttäneen karkeaa kieltä

IS:n mukaan epäilyt Lintilän alkoholinkäytöstä ajoittuvat erityisesti koronaneuvottelujen aikaan loppukesällä 2020. Lehden mukaan Lintilän väitetään olleen neuvotteluissa päihtyneenä ja hänen kerrotaan käyttäneen karkeaa kieltä erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd) kohtaan.

Vanhanen toimi tuolloin hallituksessa valtiovarainministerinä. Vanhanen sanoi Ylellä, että hallituksella oli viikoittaiset ”erittäin pitkät, voisi sanoa ihan kohtuuttoman pitkät” koronakeskustelut.

”Oli alkoholia käytetty tai ei, niin siellä jotkut muutkin käyttivät hyvin karkeaa kieltä. Tällainen karkea kielenkäyttö ei varmaankaan ole rikos”, Vanhanen kommentoi.

IS:n mukaan Lintilän kuvataan käyttäytyneen koronaneuvotteluissa loppukesällä 2020 ainakin kerran niin karkeasti, että pääministeri Sanna Marin (sd) joutui ottamaan asian esiin hallituskumppani keskustan kanssa. Lehden mukaan Saarikko ei kuitenkaan muista keskustelleensa Lintilän alkoholinkäytöstä Marinin kanssa.

STT on pyytänyt lauantaina Saarikolta kommentteja aiheesta. Kommentteja ei ollut saatu vielä puoli kolmeen mennessä iltapäivällä. Lintilän ja Marinin esikunnista ei ole lauantaina vastattu STT:n yhteydenottoihin.

Lintilä on kiistänyt IS:lle ja IL:lle, että alkoholinkäytöllä olisi ollut vaikutusta hänen työtehtäviensä hoitamiseen.

Päivitys 4.3. kello 14.58: Lisätty kaksi viimeistä kappaletta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut