Merikylpylä vaatii Viking Linelta miljoona­korvauksia risteily­aluksen törmäyksen aiheuttamista vahingoista

Helsingin Kauppatorilla sijaitseva merikylpylä Allas Sea Pool haastaa Viking Linen oikeuteen Viking Gabriellan törmäyksen aiheuttamista vahingoista.

Viking Gabriella törmäsi rantavalliin Allas Sea Poolin kohdalla 12. tammikuuta 2022.

3.3. 11:22 | Päivitetty 3.3. 12:55

Merikylpylä Allas Sea Pool haastaa risteilyjätti Viking Linen oikeuteen Viking Gabriellan törmäyksen aiheuttamista vahingoista. Kylpyläyhtiö tiedotti asiasta perjantaina.

Yhtiö on arvioinut tuuliajoille joutuneen risteilyaluksen törmäyksen aiheuttaneen kaikkiaan yli viiden miljoonan euron vahingot eri osapuolille, tiedotteessa kuvataan.

Risteilyalus oli lähdössä Katajanokalta kohti Tukholmaa 12. tammikuuta 2022, kun se menetti ohjattavuutensa ja joutui tuuliajoille. Alus ajautui päin Katajanokan laiturirakenteita ja Allas Sea Poolia.

Merikylpylä vaatii Vikingiltä noin kolmen miljoonan euron korvauksia oikeusteitse.

Kielsi olleensa vastuussa

Törmäyksessä laiturin ja rantamuurin rakenne vaurioitui ja Altaan saunarakennus halkesi kylpyläyhtiön mukaan kahtia. Allas Sea Pool esitti korvausvaateensa Viking Linelle viime vuonna, mutta risteilyjätti kielsi olleensa vastuussa tapahtuneesta.

”Mielestämme on yksinkertaisesti mahdoton ajatus, että Viking Linen kaltainen turvallisuutta ja vastuullisuutta korostava pörssiyhtiö ei olisi vastuussa vahingoista, jotka aiheutuvat siitä, että sen autolautta törmäilee hallitsemattomana Helsingin ahtaassa satama-altaassa”, toteaa Altaan hallituksen puheenjohtaja Raoul Grünstein tiedotteessa.

Törmäyksestä aiheutuneita korjaustöitä tehdään Allas Sea Poolilla yhä. Viime kesänä valmistuneet väliaikaiset saunat ovat vieläkin käytössä, ja uudet saunat valmistuvat juhannukseksi, Grünstein kertoo.

Väliaikaisten saunojen kapasiteetti on noin kolmannes alkuperäisten saunojen kapasiteetista, mikä vaikuttaa asiakasmääriin.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo, että yrityksen kanta on yhä se, että tapaus oli puhdas onnettomuus eikä aiheutunut heidän huolimattomuudesta. ”Mutta mikäli oikeus tulisi toiseen ratkaisuun, vakuutuksemme kattaa korvaukset.”

Johtuiko jääkokkareesta?

Merilaissa on säädöksiä, jotka rajaavat korvausvastuuta, jos vahingonaiheuttajaa ei yksiselitteisesti todeta syypääksi onnettomuuteen esimerkiksi törkeän huolimattomuuden perusteella.

Viking Gabriellan ohjattavuuden menetys johtui ilmeisesti aluksella tapahtuneesta sähkökatkosta. Meriselityksen mukaan onnettomuus saattoi johtua jääkokkareen tai jonkun muun esineen joutumisesta laivan potkuritunneliin, jolloin syntyi ylikuormitustilanne.

”Olemme esittäneet argumenttimme asiasta vastapuolelle ja ne ovat hyvin seikkaperäisiä ja teknisiä. Ne voi nähdä haastehakemuksesta ja meidän vastineestamme, kun sellainen tulee”, Hanses sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes totesi, että onnettomuuteen johtaneista syistä ei voida sulkea pois sataman jääolosuhteiden vaikutusta aluksen sähkönjakeluhäiriöön.

Törmäyksessä aiheutui vahinkoja myös Helsingin kaupungin omistamalle laiturirakenteelle. Kaupunki esitti Viking Linelle viime vuonna 750 000 euron korvausvaateen, johon Viking Line vastasi kieltävästi. Kaupungin Tontit-yksikön päällikkö Timo Laiho kertoo, että kaupunki selvittää parhaillaan, ryhtyvätkö hekin oikeustoimiin risteily-yhtiön kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut