Ylen kannatusmittaus: Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena, mutta kärkikolmikon kannatuserot pienentyneet

Heti kokoomuksen perässä tulee pääministeripuolue Sdp.

Kokoomuksen Petteri Orpo Helsingin Sanomien ilmastoon ja luontoon keskittyvässä vaalitentissä Helsingissä 15. helmikuuta 2023.

2.3. 6:52 | Päivitetty 2.3. 7:14

Helsinki

Ylen kannatusmittauksessa suosituimpien puolueiden kärkikolmikon järjestys on pysynyt samana, mutta kannatuserot suosituimpien puolueiden välillä ovat kutistumaan päin. Kärjessä olevaa kokoomusta äänestäisi nyt 20,8 prosenttia äänestäjistä, eli 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime mittauksessa.

Heti kokoomuksen perässä tulee pääministeripuolue Sdp, jota kannatti 19,9 prosenttia vastaajista. Nousua oli 0,8 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisia äänestäisi 19,0 prosenttia eli 0,6 prosenttiyksikköä suurempi osa kuin viime mittauksessa.

Mittauksen Ylelle teki Taloustutkimus. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa, eli suosituimpien puolueiden kannatuserot mahtuvat sen sisään. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle, että muutokset edelliseen mittaukseen ovat pieniä.

”Nato-lisä kokoomuksen kannatuksesta on sulanut, mutta kokoomus on edelleen kannatetuin puolue”, Turja sanoo.

Kärkikolmikko edellisvaaleja korkeammalla

Mittauksessa kolmen kärkipuolueen kannatusluvut ovat parempia kuin edellisissä eduskuntavaaleissa 2019. Kokoomuksen suosio oli silloin 17 prosenttia, Sdp:n 17,7 ja perussuomalaisten 17,5.

Keskustan alennustila jatkui kyselyssä, sillä puolueen kannatus laski 0,6 prosenttiyksilöllä alle 10 prosentin haamurajan 9,5:een. Alimmillaan puolueen kannatus kävi Ylen mittauksissa yhdeksässä prosentissa viime vuoden lopulla.

Kannatusero on tasoittunut myös vihreiden ja vasemmistoliiton välillä. Vasemmistoliitto nousi 1,4 prosenttiyksiköllä 9,0 prosenttiin täpärästi 8,9 prosentin kannatuksen saaneiden vihreiden ohi. Vihreiden kannatus laski vastaavasti 1,4 prosenttiyksikköä.

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kuukausi, ja eduskunta jää tällä viikolla vaalivapaalle.

Päivitys 2.3. kello 7.15: Päivitetty Turjan kommenteilla ja edellisvaalien kannatusluvuilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut