Linja-autoalan lakko alkoi: aamun työmatkaliikenteen autoruuhkilta vältytty – kauko­liikenteen vuoroja voi jäädä ajamatta

Linja-autoliikenteen lakolla on vaikutuksia etenkin kaupunkien paikallisliikenteeseen. Lakko alkoi keskiviikkona kello 3 aamuyöllä. Seuraamme tässä jutussa lakon vaikutuksia.

Linja-autoalan lakko vaikuttaa merkittävästi muun muassa Nysse-liikenteeseen Tampereella. Nämä matkustajat istuivat bussin kyydissä Helsingissä 28. helmikuuta.

1.3. 8:24 | Päivitetty 1.3. 8:27

Linja-autoliikenteen lakko on alkanut keskiviikkona kello 3 aamuyöllä. Lakon on ennakoitu vaikuttavan erityisesti kaupunkien paikallisliikenteeseen.

Esimerkiksi Tampereen seudun Nysse-liikenteestä lakko pysäyttää yli puolet bussiliikenteestä. Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Lue lisää: Linja-autoliikenteen lakko seisauttaa laajasti Nyssen liikenteen – Katso, mitkä linjat liikennöidään

Helsingin seudun liikenne HSL puolestaan kertoi tiistai-iltana, että paljon bussivuoroja ja -linjoja saattaa jäädä ajamatta. Lakon piirissä olevat bussiyhtiöt ajavat yli 90 prosenttia Helsingin seudun linja-autoliikenteestä. HSL:n mukaan ajettavien linjojen määrää on vaikea sanoa ennakkoon.

Matkahuollosta ennakoitiin tiistaina, että osa bussivuoroista voi jäädä ajamatta myös kaukoliikenteessä.

Mitä?

Lakon ulkopuoliset linjat

Lakon aikana normaalisti liikennöidään TKL:n, Valkeakosken Liikenteen ja Vekka Groupin liikennöimät linjat 2, 7, 8, 17, 28, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 47, 58, 60, 63-67, 82, 86, 95X, 95KUTSU ja 103.

Linjoilla 6, 12, 39A ja 41 liikennöidään osa vuoroista. Ajantasainen tieto linjoista löytyy reittioppaasta.

Ratikkalinjat 1 ja 3 liikennöivät toistaiseksi normaalisti 6.3. asti, jolloin voi alkaa rautatiealaa koskeva lakko.

Autoruuhkilta vältytty

Keskiviikkoaamun työmatka­liikenteeseen ei ole syntynyt henkilöautojen ruuhkia alkaneesta bussilakosta huolimatta. Moni näyttäisi jääneen lakon alettua suositellun mukaisesti etätöihin, kolmesta Fintrafficin tieliikennekeskuksesta arvioitiin ennen aamukahdeksaa.

Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan liikenne on pääkaupunkiseudulla normaalin arkipäiväaamun määrissä. Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että myöskään siellä ei liikenne ole vilkasta vaan yllättävänkin rauhallista. Turun tieliikennekeskus ei ole sekään havainnut aamuliikenteessä henkilöautojen määrän tuntuvaa kasvua.

Liikenteen sujuvuutta on auttanut osaltaan se, että ajokeli on laajalti hyvä ja pääteiden pinnat kuivat.

VR:n operaatiokeskuksen mukaan junamatkustajia on ollut aamun junavuoroissa normaalimäärät, eikä VR:n ole tarvinnut tuoda lisäkalustoa raiteille linja-autoalan lakosta huolimatta.

Heti kun mahdollista

Linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden työriitaan etsittiin ratkaisua vielä tiistaina. Lakon toteutuminen varmistui, kun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi tiistaina annetun sovintoehdotuksen.

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotus oli riittämätön työ- ja lepoaikoihin liittyvien kysymysten osalta. Työnantajapuolelle sovintoehdotus olisi kelvannut.

Linja-autoalan lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun. Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan heti kun se on mahdollista. Seuraavaa sovitteluaikaa ei ollut vielä tiistaina tiedossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut