Jäävätkö pandat Ähtäriin? Eläinpuiston hallitus päättää eläinten kohtalosta tänään

Pandakaksikon palauttaminen on toista kertaa tapetilla, toissa vuoden lopulla hätiin tulivat kiinalaisyritykset.

Jin Baobao eli suomenkieliseltä nimeltään Lumi ja Hua Bao eli Pyry kuvattiin Ähtäri Zoon Pandatalossa Ähtärissä 17. huhtikuuta 2018.

28.2. 7:01 | Päivitetty 28.2. 11:55

Ähtärin pandojen mahdollisesta palauttamisesta ennenaikaisesti Kiinaan on määrä päättää tiistaina. Ähtärin eläinpuiston hallitus on koolla alkuillasta.

Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho ei päivällä vielä halunnut kommentoida sitä, miltä pandojen kohtalo Ähtärissä kokouksen alla näyttää: ”Tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään kerrottavaa.”

Pandojen mahdollista palauttamista alettiin eläinpuiston mukaan valmistella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun eläinpuistolle esitetty 5 miljoonan euron avustuspaketti vedettiin pois valtion lisäbudjetista. Tuolloin perustettiin myös ministeriöistä koottu virkatyöryhmä selvittämään pandojen tulevaisuutta Suomessa.

Maa- ja metsätalous­ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoi maanantaina Ylelle, että työryhmän selvitys on viivästynyt, mutta valtion tuki eläinpuistolle on vielä täysin mahdollinen. Husu-Kallion mukaan työryhmän päätöksellä ei kuitenkaan ole kiire, sillä eduskunta ei pysty päättämään mahdollisesta rahoituksesta enää tällä vaalikaudella.

10 vuotta jäljellä

Pandakaksikko, Pyry ja Lumi, saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018. Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota siis olisi vielä jäljellä kymmenen vuotta. Eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan Suomen ja Kiinan välillä on tehty pandoja koskeva puitesopimus. Lisäksi Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan pandalainoista vastaava China Wildlife Conservation Association (CWCA) allekirjoittivat vuonna 2017 lajiensuojelusopimuksen, jonka nojalla pandat ovat Ähtärissä.

Kiina niin sanotusti lainaa pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

Viime kädessä valtio vastaa

Eläinpuiston näkemyksen mukaan pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi. Se hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen mielestä tarkoittaisi sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa.

Majanen ei pidä oikeana sellaista tulkintaa, että Suomen valtio olisi sitoutunut kattamaan pandojen vuokrat koko vuokra-ajalta. ”Mutta on selvä, että julkinen valta ja viime kädessä valtio vastaa siitä, että pandojen olot ovat täällä asianmukaiset”, hän sanoi tammikuun lopulla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pandojen palauttaminen Kiinaan on tapetilla. Toissa vuoden lopulla uhanneelta palautukselta vältyttiin, kun joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin. Tuolloin pandojen pitämiseksi Suomessa riitti puolen miljoonan euron tukipotti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut