JHL antoi uuden lakkovaroituksen rautatiealalle – Koskisi myös Tampereen ratikkaliikennettä

Ensimmäinen viisipäiväiseksi suunniteltu lakko on alkamassa 6. maaliskuuta.

Toteutuessaan lakot seisauttavat koko Tampereen ratikkaliikenteen useammaksi päiväksi.

27.2. 8:36 | Päivitetty 27.2. 16:08

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on antanut uuden lakkovaroituksen rautateille. Tavoitteena on vauhdittaa alan työehto­sopimus­neuvotteluja. Kyseessä on jo toinen lakkovaroitus. Ensimmäinen viisipäiväiseksi suunniteltu lakko on alkamassa 6. maaliskuuta.

Jollei sopua synny, uhkaa uusi lakko, joka alkaisi vuorokauden vaihtuessa maanantaina 13. maaliskuuta. Myös tämä lakko olisi viiden päivän mittainen. Se koskisi kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä Suomessa.

Toteutuessaan lakot vaikuttavat myös Tampereen ratikkaliikenteeseen. Tampereen Raitiotien pääluottamushenkilö Viljami Vaskonen kertoo, että toteutuessaan molemmat lakot seisauttavat koko Tampereen ratikkaliikenteen lakon ajaksi.

Vaskonen kertoo, että molemmat lakot koskevat kaikkia Tampereen ratikan kuljettajia sekä liikenteenohjaajia, jotka kuuluvat JHL:n työehtosopimukseen. Kuljettajia ja liikenteenohjaajia on yhteensä 80.

”Vaikka pientä edistymistä on ollut, ei kuitenkaan lopulliseen ratkaisuun ole päästy. Neuvottelut näyttäytyvät nyt historiallisen haastavina ja työnantajien lukitsema koordinaatio ei tätä lainkaan helpota. Tästä syystä näemme, että toisen lakkovaroituksen jättäminen on tarpeen”, sanoo JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt tiedotteessa.

Järnstedt huomauttaa, että rautatiealan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole aiemmin jouduttu jättämään lakkovaroituksia. ”Toivottavaa tietysti olisi, että ratkaisu löytyisi niin ettei työtaisteluihin tarvitsisi mennä, mutta on hyvä muistaa, että tämä on kaksisuuntainen raide ja työnantajankin olisi tarpeen tulla vastaan.”

Lue lisää: Lakot uhkaavat Suomen junaliikennettä kesken talvilomakauden – maaliskuulle annetut lakkovaroitukset koskisivat veturinkuljettajia ja liikenteenohjaajia

Lisäys: 27.2.2023 kello 16.07: Lisätty tieto, että JHL:n lakot vaikuttaisivat toteutuessaan myös Tampereen ratikan toimintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut