Saamelaiskäräjälaki ei etene tällä hallituskaudella – perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta eivät olleet valmiita antamaan mietintöä

Valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelän mukaan perustuslaillisia esteitä ei ollut, mutta poliittinen puoli oli vaikeampi.

Suomen saamelaisnuoret ry (Suoma Sami Nuorat) järjesti mielenosoituksen Eduskuntatalon portailla Helsingissä 17. marraskuuta 2022.

24.2. 11:09 | Päivitetty 24.2. 11:18

Helsinki

Kiistelty saamelaiskäräjälaki ei etene enää eduskunnassa tällä hallituskaudella.

Perustuslakivaliokunta on ilmoittanut, ettei sillä ole aikataulusyistä edellytyksiä laatia asiasta asianmukaista mietintöä.

Mietinnön olisi pitänyt valmistua viimeistään tänään kello 13, jotta se olisi ehditty käsitellä loppuun ennen eduskunnan viikon kuluttua alkavaa vaalitaukoa.

Valiokunta pitää valitettavana, että esityksen käsittelylle oli varattu eduskunnassa sen merkittävyyteen nähden niukasti aikaa.

Se pitää tärkeänä, että valtioneuvosto antaa välittömästi ensi vaalikauden alussa uuden esityksen asiassa.

Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan annetussa ajassa ei ollut valmiutta antaa mietintöä.

”Siitä äänestettiin. Se oli äänestysratkaisu äänin 9–7. Päädyimme siihen, että mietintöä ei ole annettavissa, koska meille ei annettu lisäaikaa tuosta kello 13:n aikarajasta”, Ojala-Niemelä sanoo.

Ojala-Niemelän mukaan äänet jakaantuivat siten, että sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp olivat sen kannalla, että mietintö olisi laadittu. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta olivat sitä mieltä, että ei.

Ojala-Niemelän mukaan valtiosääntöoikeudellisesti asiassa ei ollut epäselvyyttä eikä lain läpiviemiselle ollut perustuslaillisia esteitä.

”Mutta poliittinen puoli oli vaikeampi”, hän sanoo.

Ongelmat liittyivät Ojala-Niemelän mukaan lappalaismääritelmän poistoon, maankäyttöoikeuteen liittyviin kysymyksiin sekä vaalirekisterin uudelleen laatimiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut