Vanhanen: Eduskunta päättää Nato-jäsenyydestä viimeistään ensi keskiviikkona

Viime viikolla valmistunut mietintö oli yksimielinen. Yksittäiset kansanedustajat voivat kuitenkin esittää liittymisen hylkäämistä täysistunnossa.

23.2. 14:41 | Päivitetty 23.2. 14:56

Helsinki

Eduskunta käsittelee Naton liittymisen osaltaan loppuun ensi viikolla.

Puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoo STT:lle, että lakiesityksen toisen käsittelyn keskustelu pidetään täysistunnossa tiistaina. Asia käsitellään loppuun viimeistään keskiviikkona, johon on varattu äänestysmahdollisuus. Silloin jäsenyydestä äänestetään, jos siitä tehdään tiistaina hylkäysesitys.

”Toisessa käsittelyssä on tehtävä hylkäysesitys, jos äänestystä halutaan”, Vanhanen viestittää STT:lle.

Täysistunto äänestää sotilasliittoon liittymisestä ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta. Viime viikon perjantaina valmistunut mietintö oli yksimielinen, eli kaikki valiokunnan jäsenet olivat sen takana.

Yksittäiset kansanedustajat voivat kuitenkin esittää liittymisen hylkäämistä täysistunnossa. Viime keväänä Natoon hakemista vastaan äänesti kahdeksan kansanedustajaa.

Kansallinen hyväksyntä Nato-jäsenyydelle on valmis, kun presidentti on eduskunnan jälkeen vahvistanut asian. Suomesta ei kuitenkaan voi tulla Naton jäsentä ennen kuin kaikki nykyjäsenet ovat hyväksyneet sen hakemuksen.

Viime vuonna jäsenyyttä hakeneet Suomi ja Ruotsi odottavat edelleen Turkin ja Unkarin ratifiointeja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut