Aamulehti
Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) päivittää poliisikoulutuksen valintaperusteita. Polamk kertoo tiedotteessa, että muutoksella halutaan varmistaa, että valintakokeissa hyvin menestyneet hakijat pääsevät koulutukseen. Aiemmin kokonaisuudessaan hyvin suoriutunut hakija on saattanut jäädä valitsematta koulutukseen, jos hän on saanut yhden pisteen liian vähän esimerkiksi haastattelusta.
Hakijoita on ollut keskimäärin 5 000 vuosittain. Aloituspaikkoja on ollut viime vuosina 400, mutta esimerkiksi vuonna 2022 opintoihin hyväksyttiin vain 255 opiskelijaa.
Opintoasiainpäällikkö, ylikomisario Jyrki Haapala kertoo tiedotteessa, että viime vuoden aikana on selvitetty syitä sille, miksi turhan pieni osa hakijoista läpäisee valintakokeen tai ei edes tule paikalle.
”Osakokeiden pisteytyksen tarkistaminen on yksi niistä keinoista, joilla voimme itse vaikuttaa asiaan”, Haapala sanoo.
Mikä?
Poliisikoulutuksen valintakoe
Ensimmäinen vaihe: fyysinen testin, kirjallinen koe ja psykologisia testejä.
Toinen vaihe: lisää psykologisia testejä, yksilö- ja ryhmätehtävä sekä henkilökohtainen haastattelu.
Enimmäispistemäärä on 100 pistettä.
Soveltuvuuden arvioinnin (psykologinen osio, haastattelu, yksilö- ja ryhmätehtävä) osuus yhteensä 50 prosenttia.
Kirjallisen kokeen osuus 30 prosenttia.
Fyysisen testin osuus 20 prosenttia.
Aiemmin hakijan tuli saada soveltuvuuden arvioinnista vähintään 30 pistettä, joista vähintään 15 piti saada psykologisesta osiosta.
Jatkossa psykologisesta osiosta pitää saada vähintään 15 pistettä, mutta enää ei vaadita vähintään 30 pistettä koko soveltuvuusosiosta.
Muutoksia fyysisen testin pisteytykseen
Aiemmin hakijan valintakoe päättyi hylkäykseen, jos hän ei saanut vähintään yhtä pistettä fyysisen testin jokaisesta osakokeesta. Jatkossa yhden pisteen suorituksen ja hylätyn suorituksen väliin tulee nollan pisteen suoritus, joka ei suoraan karsi hakijaa. Fyysiseen testiin kuuluu neljä osatestiä: kestävyyskoe, ketteryyskoe, ylätaljan-/leuanveto ja penkkipunnerrus. Näistä jokaisesta on jaossa enintään viisi pistettä.
Esimerkiksi jos hakija saa tehtyä penkkipunnerruksessa yhden suorituksen, tuloksena on nolla pistettä ja hän saa jatkaa valintakoetta. Jos hakija ei saa tehtyä yhtään hyväksyttyä suoritusta, hänen koko valintakokeensa päättyy siihen. Nolla pistettä kahdessa fyysisen testin osakokeessa aiheuttaa hakijan hylkäämisen.
Haapala kertoo tiedotteessa, että kestävyyskokeessa eli 1 500 metrin juoksussa nollan pisteen vaihtoehtoa ei jatkossakaan ole. Hakijan on saatava vähintään yksi piste juoksusta, jotta hänen valintakokeensa jatkuu.
Fyysisen testin pisteytyksen muutokset tulevat voimaan 22. helmikuuta päättyneestä hakujaksosta alkaen. Valintakokeen ensimmäinen vaihe järjestetään huhtikuussa 2023. Soveltuvuuden arvioinnin osalta uusia valintaperusteitä käytetään jo maaliskuussa valintakokeen toisessa vaiheessa. Silloin toiseen vaiheeseen osallistuu hakijoita loka–marraskuun 2022 hakujaksolta.
Täsmennys 23.2. kello 11.00: muutettu otsikosta sana punnerrus penkkipunnerrukseksi.