Näin Suomessa osoitetaan tukea Ukrainalle hyökkäyssodan syttymisen vuosipäivänä – halukkaita kehotetaan yhtymään liputukseen

Liki vuosi sitten Venäjän aloitti nykyisen laajan hyökkäyssotansa Ukrainassa. Suomessa osoitetaan tukea Ukrainalle perjantaina 24. helmikuuta useilla paikkakunnilla.

Valtioneuvoston mukaan halukkaat voivat perjantaina 24. helmikuuta yhtyä liputukseen tuen osoittamiseksi Ukrainalle. Suomen ja Ukrainan liput liehuivat vieretysten Helsingissä maaliskuussa 2022.

22.2. 19:13

STT

Valtioneuvosto osoittaa tukeaan Ukrainalle liputtamalla Suomen ja Ukrainan lipuilla perjantaina 24. helmikuuta. Tuolloin on kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan.

Valtioneuvoston mukaan halukkaat voivat yhtyä liputukseen. Liputtaa voi joko Suomen tai Ukrainan lipulla tai molemmilla. Sisäministeriö suosittaa, että Ukrainan lipulla liputettaessa noudatetaan samoja periaatteita kuin Suomen lipulla liputettaessa. Lippu nostetaan salkoon kahdeksalta aamulla ja lasketaan auringon laskiessa.

Ukrainan suurlähetystö on pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan vuosipäivänä julkisesti tukeaan Ukrainalle. Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila Kuntaliitosta kertoo keskiviikkona puolenpäivän jälkeen, että noin 45 kuntaa on ilmoittanut Kuntaliittoon, että ne aikovat osallistua tavalla tai toisella vuosipäivän muistamiseen.

Kunnissa aiotaan liputtaa Ukrainan lipulla merkittävien rakennusten pihapiirissä ja valaista rakennuksia tai muita maamerkkejä sinikeltaisella. Lassila huomauttaa, että kaikki kunnat eivät ilmoita tuen ilmaisuistaan Kuntaliitolle, ja aiemmin vastaavissa tapauksissa ilmoituksia on tippunut vielä lähellä tapahtumapäivää.

Kirkonkelloja soitetaan

Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa soitetaan perjantaina kirkonkelloja laajasti ympäri maata. Monet seurakunnat soittavat kelloja puolenpäivän aikaan. Seurakunnat järjestävät lukuisia tapahtumia, jossa muistetaan Ukrainan sodan uhreja ja rukoillaan ukrainalaisten puolesta.

Esimerkiksi Tampereella Kalevan kirkko valaistaan Ukrainan lipun väreillä. Rovaniemellä kirkonmäellä liputetaan Suomen ja Ukrainan lipuilla kello 9–16.

Lue lisää: Suora lähetys perjantaina kello 18.30: Kiovanpuistossa osoitetaan tukea Ukrainalle hyökkäyssodan syttymisen vuosipäivänä

Tulevana perjantaina Helsingin yliopistossa avautuu Kesken jääneet -näyttely, joka on esillä yhtäaikaisesti yli 45 yliopistossa eri puolilla maailmaa. Myöntämättä jääneiden tutkintotodistusten kautta näyttely esittelee 30 sodassa kuolleen ukrainalaisopiskelijan tarinan. Näyttelyn järjestävät nuoret ukrainalaisaktiivit yhteistyössä kanadanukrainalaisten opiskelijoiden SUSK-järjestön ja Helsingin yliopiston kanssa.

Kynttilöitä sytytetään

Helsingissä Senaatintorilla järjestetään perjantaina sodan uhrien muistotilaisuus Valoa Ukrainaan, johon osallistuvat esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja useita Suomen hallituksen ministereitä. Tilaisuus alkaa kello 16 Helsingin tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.

Tapahtumassa myötätuntoa osoitetaan sytyttämällä kynttilöitä tuomiokirkon portaille. Tapahtumatiedotteen mukaan halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja siihen voi kirjoittaa tervehdyksensä, mutta järjestäjät ovat varanneet osallistujia varten 2 000 kynttilää.

Tuomiokirkon kellot soivat toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut