AKT hylkäsi sovintoehdotuksen – lakot jatkuvat ja uhkaavat laajeta

Ahtausalan lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu kunnes sopu syntyy.

Sovittelija Leo Suomaa (vas.), Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sekä AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko (oik) sovittelivat lakkoa valtakunnansovittelijan toimistossa 14. helmikuuta 2023.

19.2. 19:51 | Päivitetty 19.2. 22:19

STT

Ahtausalan työriidassa ei saatu sovintoa aikaiseksi sunnuntai-iltana.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi asiasta hieman kello 22 jälkeen, että työntekijöitä edustava Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi sovittelija Leo Suomaan sovintoehdotuksen. Työnantajapuolen Satamaoperaattorit ry hyväksyi sovintoehdotuksen.

”Sovittelijan ehdotuksessa ei prosenteissa päästy edes teknologiateollisuudessa jo aiemmin neuvotellulle tasolle. Lisäksi ehdotuksesta oli karsittu kaikki tekstikysymykset. AKT:n tavoite on saada sovinto silti aikaan mahdollisimman pian”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

Ahtausalan työriidassa annettiin aiemmin sunnuntaina sovintoehdotus. Työriitaa soviteltiin tänään iltapäivästä saakka. Sovintoehdotuksen antoi sovittelija Leo Suomaa.

AKT:n lakot satamissa ja kuljetusalalla alkoivat keskiviikkona. Ahtausalan lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu kunnes sopu syntyy.

Lakko myös kuljetusalalla

AKT:lla on käynnissä lakko myös kuorma-autoalalla ja säiliöauto- ja öljytuotealalla sekä terminaalitoiminnassa.

Viimeksi työriitoihin annettiin sovintoehdotukset tiistaina ennen lakon alkamista. Tällöinkin AKT hylkäsi sovintoehdotuksen. Tuolloin puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi, että sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja vaikuttavat laajasti Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Uusi lakkoaalto uhkaa maaliskuussa

AKT:n kuorma-auto- sekä säiliöauto- ja öljytuotealoja koskevat keskiviikkona 15.2. alkaneet lakot jatkuvat tiistaina 21.2. kello 24 saakka, ellei sovintoa tätä ennen saada. Terminaalitoiminta-alan lakon on määrä jatkua 22.2. aamuun kello 6.00. Ahtaajien lakko jatkuu toistaiseksi, kunnes sopimukset syntyvät.

Uusi lakkoaalto uhkaa alkaa 1.3.

AKT on antanut aiemmin tällä viikolla eli tiistaina 14.2. myös uusia lakkovaroituksia. Mikäli sopuun ei päästä, seuraavat lakot alkavat kuorma-autoalan, huoltokorjaamoiden ja säiliöautoalan osalta 1.3. klo 03.00 ja päättyvät 8.3. klo 03.00.

Linja-autohenkilökunnan osalta lakko alkaa 1.3. klo 03.00 ja päättyy 10.3. klo 03.00. Öljytuotealan osalta lakko alkaa 1.3. klo 05.00 ja päättyy 8.3. klo 05.00. Terminaalitoimintaa koskeva lakko alkaa 1.3. klo 06.00 ja päättyy 8.3. klo 06.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut