Kuluttajille lakko tuskin näkyy kaupoissa heti, postissa voi olla viiveitä

AKT:n lakon pitkittyessä kauppojen hyllyt voivat tyhjentyä esimerkiksi tuontihedelmistä.

Asiakkaita kasvisosastolla Olarin Prismassa Espoossa 10. helmikuuta 2023.

14.2. 21:48

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n keskiviikkona alkava lakon vaikutukset tuskin näkyvät kuluttajille päivittäistavarakaupassa lyhyellä aikavälillä, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

AKT hylkäsi keskiviikkoiltana työriitoihin annetut sovintoehdotukset. Järeät lakot esimerkiksi satamissa alkavat keskiviikkona ja voivat rampauttaa Suomen ulkomaankauppaa.

Lue lisää: AKT on hylännyt sovintoehdotukset, lakot alkavat keskiviikkona

Luodon mukaan sellaisista elintarvikkeista, joita ei Suomessa tuoteta tai kasvateta, voi tulla pulaa mikäli lakko pitkittyy. Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi erilaiset hedelmät.

”Elintarvikkeiden kotimaisuusaste on varsin korkea. Monilla ketjuilla jopa 80 prosenttia valikoimasta on kotimaista”, Luoto sanoo.

”Lyhyellä aikavälillä [lakko] ei näy kuluttajille juuri mitenkään.”

Kuluttajien ei siis tarvitse Luodon mukaan toistaiseksi olla huolissaan elintarvikkeiden saatavuudesta tai varautua lakkoon mitenkään.

”Me olemme pandemian aikanakin oppineet, että Suomessa ei ruoka lopu.”

Luoto kuitenkin huomauttaa, että koko elintarvikeketju on riippuvainen tietyistä tuontitarvikkeista esimerkiksi pakkausmateriaaleja ja raaka-aineita myöten.

Pitkittyessään lakolla voisi siis olla vaikutuksia koko elintarvikeketjun toimintaan ja elintarvikkeiden saatavuuteen laajemminkin.

”Mutta se ei ole tämän ajan murhe. Mennään asia kerrallaan.”

Postin tiedotteen mukaan AKT:n lakoilla on vaikutuksia myös Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin sekä kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin.

Aiemmin tiistaina Posti arvioi tiedotteessaan, että pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku voisi viivästyä useista päivistä yli viikkoon. Sama arvio koskee myös rahtikuljetuksia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tarvittaessa tukevansa AKT:tä tukilakolla. Tukilakko alkaisi torstaina puolen yön aikaan ja päättyisi tiistaina

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut