Bryssel
Natossa riittää yhä uskoa siihen, että sekä Suomen että Ruotsin jäsenyydet voivat edetä Vilnan heinäkuussa järjestettävässä huippukokouksessa.
”Meillä on edelleen erittäin hyvät mahdollisuudet viedä asiaa eteenpäin Vilnassa. Se on minun henkilökohtainen näkemykseni”, sanoi nimettömänä pysyttelevä Nato-viranhaltija tiistaina.
Nato-viranhaltija ei ota tarkalleen kantaa siihen, voisivatko Suomi ja Ruotsi mahdollisesti edetä Natoon eri tahtia. Natossa tehdään edelleen töitä sen eteen, että molemmat maat saadaan jäseniksi mahdollisimman pian, hän sanoo.
Viranhaltija sanoo myös Naton työskentelevän kohti ”suuta poliittista hetkeä” Vilnan kokouksessa”.
Hän arvioi, että 28 maan jo antama tuki Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle osoittaa, että molempien maiden liittymiselle on laaja tuki.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viime aikoina vihjaillut että Turkki voisi olla valmis hyväksymään Suomen jäsenyyden ilman Ruotsia.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi aiemmin tiistaina Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä, ettei pääkysymys ole se, ratifioidaanko Suomi ja Ruotsi yhdessä. Pääkysymys on, että ne molemmat ratifioidaan täysjäseniksi mahdollisimman pian, hän sanoi.
Lausunnon sävy herätti huomiota, koska se tuntui tunnustavan Suomen ja Ruotsin mahdollisen etenemisen eri aikaan.
Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) arvioi, että Suomi ja Ruotsi ovat jäseniä Vilnan kokoukseen mennessä.
”Kyllä minä uskon, että näin on”, Savola sanoo.
Hän sanoo, että tuolloin Turkissa on tämän tiedon mukaan vaalit käyty, eikä esteitä pitäisi siltä osin olla.
”Taisi tuossa joku spekulaatio olla siitäkin, että jos ei Vilnaan mennessä, niin milloin sitten”, Savola sanoo presidentti Sauli Niinistön lausuntoon viitaten.
Lue lisää: Presidentti Niinistö uskoo Suomen ja Ruotsin olevan Naton jäseniä heinäkuun huippukokouksessa
Savola toteaa, että viime vuonnakin huomattiin, että viimeinen liikahdus Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien etenemiseksi tapahtui juuri Madridin huippukokouksen kynnyksellä.
Savola uskoo, että viimeinen silaus asian edistämiseksi ovat ”päämiestason hommaa”.
Hän arvioi, että esimerkiksi Yhdysvaltojen rooli voi olla suuri.
Savolan mielestä Stoltenbergin kommentit Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiin liittyen kuvastavat sitä, että ”Natokin näitä pohtii.”
Hän viittaa presidentti Niinistön muotoiluun siitä, että Ruotsin kanssa edetään yhteisymmärryksessä. Tiivistä yhteyttä pidetään siis kaikilla tasoilla.
Savola sanoo käyneensä tilannekuvan Brysselissä läpi myös Ruotsin kollegansa Pål Jonsonin kanssa.
”Yhteisymmärrys tarkoittaa sitä, että meillä on luottamuksellinen vuoropuhelu, jatkuva sellainen, joka tasolla”, hän sanoo.
Onko asiasta sellainen yhteisymmärrys, että Suomi saattaa edetä ensin, jos tilanne tarjoutuu?
”Tässä on monta liikkuvaa tekijää vielä. Nyt ei ole ainakaan sellaista tarjousta vielä, että tuosta vaan liittykää”, Savola sanoo.