AKT on hylännyt sovintoehdotukset, lakot alkavat keskiviikkona

AKT piti esityksiä täysin riittämättöminä ja antoi uusia lakkovaroituksia.

Sovittelija Leo Suomaa (vas.), AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko (kesk.) ja Satamaoperaattorit ry:n työmarkkinajohtaja Juha Mutru sovittelivat lakkoa valtakunnansovittelijan toimistossa 14. helmikuuta.

14.2. 18:03 | Päivitetty 14.2. 21:03

Helsinki

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT hylkäsi tiistai-iltana työriidoissa annetut sovintoehdotuksia. Hylkäys merkitsee sitä, että AKT:n lakot alkavat satamissa ja kuljetuksissa.

Sovittelija Leo Suomaa ei ryhtynyt vielä arvioimaan, milloin hän aikoo jatkaa sovittelua.

Puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.

Sovittelut AKT:n työehtosopimuksista alkoivat tiistaina aamukahdeksalta sekä autoliikenteen että satamien osalta.

Ahtausalan lakko alkaa satamissa keskiviikkoaamuna kello kuudelta ja jatkuu siitä eteenpäin toistaiseksi. Terminaalialan lakko alkaa myös kello kuudelta aamulla ja kestää lakkovaroituksen mukaan ensi keskiviikkoon asti.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkavat heti vuorokauden vaihtuessa. Niiden on määrä päättyä ensi tiistaina puolilta öin.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja aiheuttavat laajoja vaikutuksia Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.

Seuraava lakkoaalto uhkaa maaliskuun alussa

Kokon mukaan sovintoehdotukset oli pakko hylätä täysin riittämättöminä.

”Sen enempää tekstikysymyksiin kuin riittäviin palkkaratkaisuihin ei työnantajapuolella löytynyt mielenkiintoa”, Kokko sanoi tiedotteessa.

AKT antoi samalla uusia lakkovaroituksia lakoista, jotka alkaisivat 1. maaliskuuta. Lakot koskisivat kuorma-autoalaa, huoltokorjaamoita, säiliöautoalaa, linja-autohenkilökuntaa, öljytuotealaa ja terminaalitoimintaa.

Työnantajapuoli tuomitsi AKT:n toiminnan täysin vastuuttomaksi.

”AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia”, sanoivat Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala syytti AKT:ta yrityksestä painostaa itselleen muita aloja korkeammat palkankorotukset.

”AKT vaarantaa lakollaan suomalaisten työpaikkoja sekä aiheuttaa vahinkoa koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Pitkittyessään lakolla on syviä vaikutuksia, jos ja kun suomalaisyritykset menettävät asiakassuhteita lakon takia”, Oksala sanoi tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut