Rajavartiolaitos: Venäjän kansalainen oleskeli Schengen-alueella luvatta yli kolme vuotta

Vaalimaan rajanylityspaikalla on Rajavartiolaitoksen mukaan havaittu viime vuoden aikana aiempaa enemmän pitkiä oleskeluajan ylityksiä.

10.2. 18:32

STT

Viranomaiset kohtasivat tällä viikolla Suomen itärajalla Venäjän kansalaisen, joka oli oleskellut Schengen-alueella luvattomasti yli kolmen vuoden ajan. Rajavartiolaitos tiedotti asiasta perjantaina.

Luvaton oleskelu havaittiin Vaalimaan rajatarkastusasemalla keskiviikkona tehdyn maastalähtötarkastuksen yhteydessä.

Maahanmuuttovirasto määräsi Rajavartiolaitoksen esityksestä kyseiselle henkilölle kolmen vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Venäläisten matkustamista Schengen-alueelle on rajoitettu monien maiden toimesta ensin koronapandemian ja sitten Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Valtaosa pitkään luvatta oleskelleista ollut muualla kuin Suomessa

Vaalimaan rajanylityspaikalla on Rajavartiolaitoksen mukaan havaittu viime vuoden aikana aiempaa enemmän pitkiä oleskeluajan ylityksiä.

Lähes kaikissa tapauksissa oli oleskeltu luvattomasti muualla kuin Suomessa. Myös tällä viikolla ilmenneessä tapauksessa henkilö oli ollut Suomen ulkopuolella.

”Hän oli Espanjassa ollut ja sieltä kautta sitten Suomen maarajalta oli menossa Venäjälle takaisin kotiinsa”, Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Kimmo Gromoff kertoi perjantaina.

Asioita jäänyt hoitamatta

Gromoffin mukaan tässä kohtaa ei pysty sanomaan suoraan, miksi pitkät laittomat oleskelut ovat viime aikoina lisääntyneet. Hän alleviivaa myös joukossa olleen keskenään erilaisia tapauksia.

”Kaikissa tapauksissa on sellainen asia ollut yhteistä, että ihmiset ovat jättäneet asioitaan hoitamatta”, Gromoff kuitenkin sanoo ja listaa muun muassa viisumeita tai oleskelulupia jätetyn hoitamatta.

Maahantulokiellon olisi Gromoffin arvion mukaan voinut tuoreessa tapauksessa välttää jotenkin, jos henkilö olisi hoitanut asioitaan ajoissa. Luvaton oleskelu ei Gromoffin mukaan liittynyt tällä kertaa suoraan venäläisten maahantuloon liittyviin rajoituksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut