Luonnonmarjojen poimijoiden asemaa koskevaan valmisteluun otettiin aikalisä

Ulkomaalaisia luonnonmarjojen poimijoita ei siirretä kausityölain piiriin ainakaan vielä ensi kesänä.

Luonnonmarjojen poimijoiden asemaa koskevaan valmisteluun otettiin aikalisä.

10.2. 16:57

STT

Ensi kesänäkin ulkomaalaiset poimijat keräävät luonnonmarjoja Suomen metsistä ilman kausityöläisen asemaa. Työ- ja elinkeinoministeriön (Tem) mukaan asetusmuutoksen valmistelussa on jouduttu ottamaan aikalisä oikeudellisten esteiden takia.

Läpi mennessään kausityöasetuksen muutos olisi vaatinut työsopimussuhteen poimijan ja yrityksen välille. Asetuksen tarkoituksena oli parantaa poimijoiden asemaa.

”Oli tärkeää tutkia tämä vaihtoehto, vaikka jouduimmekin toteamaan, että tällä aikataululla muutosta ei ole mahdollista tehdä”, johtava asiantuntija Katri Niskanen Temistä kertoo.

Tulevana kesänä poimijoiden asemaa sääntelee niin sanottu marjalaki eli laki luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta.

Poimijoiden siirtyminen kausityöläisiksi aiheuttaisi kustannuksia

Oikeusministeriö piti ongelmallisena, että luonnontuotteiden poimijoiden siirtyminen kausityölain piiriin rajaisi marjalain alkuperäistä soveltamisalaa merkittävästi ilman, että eduskunnalla olisi mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö toi lisäksi esiin, että poimijoiden siirtyminen kausityöläisiksi aiheuttaisi mahdollisesti kustannuksia, joiden edellyttämää lisätalousarviota ei voitaisi suunnitellussa aikataulussa toteuttaa. Poimijoiden siirtyminen kausityöläisiksi kun antaisi heille oikeuden julkisen terveydenhuollon palveluihin sekä sairausvakuutuksen mukaisiin etuuksiin ja korvauksiin.

Viisumihakemuksia otetaan jälleen vastaan

Temin mukaan siirtyminen kausityölain piiriin pienentäisi ansiotasoon liittyvää riskiä ja toisi poimijat työsuhteita sääntelevien lakien piiriin. Niskanen uskoo, että seuraava hallitus ottaa poimijoiden asemaa koskevan uudistuksen asialistalleen.

Tulevana kesänä viranomaistoiminnan läpinäkyvyyteen ja lakiin perustuvuuteen kiinnitetään Temin mukaan erityistä huomiota.

Poimijoiden viisumihakemuksia otetaan väliaikaisen tauon jälkeen jälleen vastaan. Ulkoministeriön mukaan hakemukset käsitellään yksilökohtaisesti arvioiden muun muassa matkan tarkoitusta, ihmiskauppariskiä, hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuutta ja tulijan käytössä olevia varoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut