Marin sdp:n vaalistartissa: Julkisen talouden tasapainoa ei saavuteta kurjistamalla, se on oikeiston karvas lääke

Pääministeri väläytti vähemmistöhallituksen mahdollisuutta, jos Nato-prosessi uhkaa viivästyä.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin puolueen kampanjastartissa Helsingissä 4. helmikuuta 2023.

4.2. 16:03

Helsinki

Pääministeri ja puolueensa puheenjohtaja Sanna Marin teki selvän eron oikeistopuolueisiin puhuessaan sdp:n vaalikampanjan avauksessa lauantaina. Hän sanoi, että julkisen talouden tasapainoa tai hyvinvoivaa yhteiskuntaa ei saavuteta leikkaamalla ja kurjistamalla.

”Se on oikeiston lääke, joka on karvas, eikä toimi”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa vaaleissa puhutaan paljon velasta, mikä on hänen mielestään hyvä, ”mutta velka on myös hyvinvointivelkaa ja ilmastovelkaa”. Sdp esittääkin lisää rahaa muun muassa koulutukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin säästöjen sijasta.

Kovia työllisyystoimia tai leikkauslistoja ei Sdp vaaliohjelmassaan siis esitä, vaikka niitä ovat peräänkuuluttaneet niin monet talousasiantuntijat kuin etenkin oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.

Sen sijaan Sdp on valmis tilkitsemään verotuksessa olevia porsaanreikiä ja puuttumaan aggressiiviseen verosuunnitteluun eli veronkiertoon. Tätä pitää tehdä paitsi Suomessa myös kansainvälisesti, Marin sanoi.

”Sinne meidän kaikkien yhteinen hyvinvointi tällä hetkellä valuu. Se ei ole oikein.”

Sdp käynnisti kampanjansa ja julkisti vaaliohjelmansa hilpeissä tunnelmissa helsinkiläishotelli Clarionissa. Puolue nousi perussuomalaisten ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi Ylen torstaina julkaisemassa kannatusmittauksessa.

Yhteisymmärrys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

Marin sanoi tiedotustilaisuudessa pitävänsä mahdollisena, että Suomeen muodostettaisiin tilapäinen yhden puolueen vähemmistöhallitus viemään Nato-prosessia eteenpäin, jos hallitusneuvotteluissa syntyy vaikea tilanne.

”Meillä on onneksi laaja yhteisymmärrys mitä tulee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Se on Suomen vahvuus”, Marin sanoi.

Hän totesi, että Suomella pitää olla toimintakykyä kaikissa tilanteissa.

Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut huolensa Suomen Nato-prosessin viivästymisestä, jos hallitusneuvottelut pitkittyvät.

Ansiosidonnaista mahdollista tarkastella

Sdp on jo aiemmin kertonut, että se pyrkii vahvistamaan julkista taloutta ennen kaikkea parantamalla työllisyyttä. Puolueen välitavoite on 80 prosentin työllisyysaste, joka veisi Suomen muiden Pohjoismaiden tasolle.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on oltava täystyöllisyys eli tilanne, jossa työttömyysaste on selvästi alle viisi prosenttia, sdp:n vaaliohjelmassa todetaan. Tämän puolue toteuttaisi kajoamatta etuuksiin, vaikka se virkamiesten arvion mukaan olisi vaikeaa.

”Me uskomme, että koulutuksella, ihmisten hyvinvointiin panostamalla ja luomalla suotuisat olosuhteet elinkeinotoiminnalle ja yritystoiminnalle voidaan parhaiten nostaa työllisyysastetta”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa sdp on valmis kuitenkin muun muassa sellaisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksiin, joista työmarkkinajärjestöt voisivat päästä yhteisymmärrykseen.

Kiky-maksut liikuteltaviksi suhdanteiden mukaan

Sdp haluaa myös palauttaa kiky-sopimuksessa työntekijöille siirretyt sosiaalivakuutusmaksut työnantajien vastuulle. Saman toiveen ovat esittäneet useat palkansaajajärjestöt.

Sdp:n tavoitteena on rakentaa maksujen siirtelystä suhdanteet huomioiva väline, joka voisi liikkua tarvittaessa palkansaajien ostovoimaa parantavaan suuntaan ja tarvittaessa kilpailukykyä vahvistavaan suuntaan. Tämä tulisi tehdä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut