Marin: Yhden puolueen vähemmistö­hallitustakin voisi harkita, jos Nato-prosessi uhkaa viivästyä

Marin puhui Nato-tilanteesta sdp:n kampanjastartissa toimittajille Helsingissä.

Pääministeri Sanna Marin kuvattiin torstaina yhteisessä tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

4.2. 13:06

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että Suomessa saatetaan joutua harkitsemaan väliaikaisen vähemmistöhallituksen muodostamista, mikäli Nato-jäsenyysprosessi uhkaa entisestään pitkittyä.

Marin puhui asiasta tiedotustilaisuudessa sdp:n vaalikampanjastartin yhteydessä.

”Elämme sellaisessa turvallisuustilanteessa, jossa on oltava toimintakykyä jatkuvasti. Vaalien jälkeenkin eduskunnalla ja puolueilla yhdessä on totta kai mahdollisuus vaikuttaa siihen, että toimintakyky säilyisi, vaikka meillä olisi toimitusministeristö käytössä”, Marin sanoi.

Toimitusministeristö tarkoittaa käytännössä eronpyyntönsä jättänyttä hallitusta, joka ei enää nauti eduskunnan luottamusta, mutta joka voi hoitaa ”rutiiniasioita”.

”Itse pidän mahdollisena myös sitä, että mikäli tilanne muodostuisi erittäin vaikeasti nopeastikin, niin Suomessakin olisi mahdollista muodostaa esimerkiksi yhden puolueen vähemmistöhallitus eduskunnan laajalla tuella tuoksi väliajaksi, joka pystyisi toimimaan myös poliittisena hallituksena ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä ja viemään eduskuntaan esityksiä ja aloitteita hyvinkin nopeasti”, Marin sanoi.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi perjantaina nimettömien sisäpiirilähteidensä perusteella, että Turkki olisi valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden viimeistään maaliskuussa.

Ratifiointi tapahtuisi mahdollisesti ilman Ruotsia.

Bloombergin lähteiden mukaan Recep Tayyip Erdoğan on kallistumassa siihen, että Suomi on jo tehnyt riittävästi Turkin turvallisuushuolien hälventämiseksi.

Ilmoitus Suomen hyväksynnästä Natoon saatetaan lähteiden mukaan antaa ennen Turkin parlamentin taukoa, joka on määrä pitää maaliskuun puolivälissä ennen toukokuun vaaleja.

Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Piritta Asunmaa kertoi perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että ulkoministeriö ei kommentoi uutista, eikä sillä ole asiaan mitään uutta sanottavaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan kertoi maanantaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun vahvistaneen, että Suomen Nato-ratifioinnin mahdollisuudesta jo nykyisen parlamentin kaudella on keskusteltu Turkissa.

Jäsenyysneuvottelut Turkin ja Ruotsin välillä ovat solmussa. Ruotsin Turkin-vastaisista mielenosoituksista suivaantunut Erdoğan on sanonut, ettei Ruotsin pidä odottaa Turkin tukea Natoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut