Poliisi: Ruotsalaismies yritti perustaa Suomeen kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän alaosastoa

Pääepäillyt vangittiin epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista syyskuussa. Poliisi oli aiemmin ottanut heidät kiinni seksuaalirikoksista epäiltyinä.

31.1. 16:52

Helsinki

Poliisi kertoo onnistuneensa estämään kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän kiinnittymisen Suomeen. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään ryhmän jäseniä.

Poliisin mukaan ryhmän johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. Tutkinnassa ei kuitenkaan saatu selville, mikä tai ketkä olivat se taho, jolle raportoitiin.

Johtohahmo ja toinen pääepäilty ovat poliisin mukaan Ruotsin kansalaisia. Heidät vangittiin syyskuun alkupuolella epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista. Tätä ennen pääepäillyt olivat poliisin mukaan jääneet kiinni seksuaalirikoksista, joita käsitellään erillisenä asiana.

Poliisin mukaan pääepäilty tuli Suomeen tarkoituksenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisin mukaan ryhmä käytti sisäisessä viestinnässä itsestään kirjainlyhennettä.

Epäiltyjä kokonaisuudessa on poliisin mukaan noin 15. Ruotsalaisten pääepäiltyjen lisäksi poliisi epäilee rikoksista suomalaismiehiä. Tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi kuvailee heitä aikuisiksi, syntyperäisiksi suomalaisiksi.

”Jos haluaa verrata Ruotsin tilanteeseen, niin salskeita parikymppisiä nuoria miehiä ei tässä ole, vaan nämä ovat 70- ja 80-luvuilla syntyneitä raavaita miehiä.”

Huumeita epäillään levitetyn lähes puolen miljoonan edestä

Ryhmän epäillään järjestäneen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia, ja huumeita epäillään levitetyn 450 000 euron edestä. Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Ryhmän käyttämässä asunnossa olleelle videovalvontajärjestelmälle tallentui, kun ryhmän johtohahmo kohdistaa jäseneen pitkäkestoista väkivaltaa.

Pääepäilty lähetteli poliisin mukaan viestejä, joissa kehotti hakemaan netistä tietoa hänen nimellään ja hakusanalla ”Södertäljen mafia”. Uusikiven mukaan miehen tarkoituksena oli tuoda esille kytköksiään Ruotsin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut