Tuomitut Helsingin Sanomien toimittajat ja Sanoma ilmoittivat tyytymättömyyttä Viestikoekeskus-tuomioon

Aiemmin syyttäjä ilmoitti tyytymättömyyttä sekä sai mahdollisen valituksen tekemiselle aikaa toukokuun loppuun asti. Puolustus on hakenut samaa jatkoaikaa.

31.1. 15:30

Helsinki

Molemmat Viestikoekeskus-jutusta tuomitut Helsingin Sanomien toimittajat ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä käräjätuomioon. Samoin on tehnyt Sanoma Media Finland, jonka käräjäoikeus määräsi poistamaan jutun netistä.

Aiemmin apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ilmoitti tyytymättömyyttä tuomioon. Samalla syyttäjäpuoli haki ja sai jatkoaikaa mahdollisen valituksen tekemiselle toukokuun loppuun asti. Myös puolustus on hakenut samaa jatkoaikaa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina. Toimittajat Tuomo Pietiläinen ja Laura Halminen tuomittiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Pietiläinen tuomittiin sakkorangaistukseen ja Halminen jätettiin rangaistuksetta.

Käräjäoikeus katsoi, että Pietiläinen oli päävastuussa artikkelin kirjoitustyöstä. Halmisen rooli oli oikeuden mukaan selvästi Pietiläistä vähäisempi, minkä lisäksi hän oikeuden mukaan pyrki varmistumaan artikkelin laillisuudesta. Siksi oikeus jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen.

Kolmannen syytetyn toimittajan syytteet hylättiin. Käräjäoikeus katsoi, että Pietiläisen lähiesihenkilönä toiminut toimittaja ei osallistunut salaisuuksien paljastamiseen rikoksen tekijänä tai avunantajana.

Rangaistukset alittivat asteikon

Syyttäjä oli vaatinut toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Sen sijaan Pietiläisen ja Halmisen tuomiot alittivat rikoslaissa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta määritetyn rangaistusasteikon.

Rikoslaissa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on rangaistuksena vähintään neljä kuukautta vankeutta. Tuomioistuin voi kuitenkin poiketa rangaistusasteikosta tietyin edellytyksin.

Oikeudenkäynti koski Helsingin Sanomien 16. joulukuuta 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua. Juttusarjan osalta toimittajia syytettiin turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Aamulehteä ja Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut