Perustus­laki­valio­kunnan puheen­johtaja: Uusi vammais­palvelu­laki halutaan saada hyväksytyksi tällä vaali­kaudella

Lakiesitykseen on nyt tehty valiokunnan aiemmin vaatimat muutokset. Johanna Ojala-Niemelän mukaan valiokunta ei vielä tällä viikolla ehdi linjata, kelpaako esitys sille muutetussa muodossa.

Uusi vammaispalvelulaki pyritään saamaan hyväksytyksi tällä vaalikaudella, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

25.1. 14:06

STT

Uusi vammaispalvelulaki pyritään saamaan hyväksytyksi tällä vaalikaudella, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Ojala-Niemelä sanoo, että puolueet ovat priorisoineet esitystä niin, että se saataisiin eteenpäin.

Perustuslakivaliokunta on aiemmin tässä kuussa vaatinut lakiesitykseen muutoksia. Esityksen käsittely eduskunnassa jatkui tänään, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi esityksestä uutta lausuntoa perustuslakivaliokunnalta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että esitykseen on tehty perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset ja myös muita muutoksia.

”Ilman muuta otamme sen käsiteltäväksi, että se ehtisi valmiiksi tällä vaalikaudella”, Ojala-Niemelä sanoo.

Vielä tällä viikolla valiokunta ei Ojala-Niemelän mukaan ehdi käsitellä asiaa. Valiokunnan työlistalla on myös esimerkiksi saamelaiskäräjälain kiistanalainen muutos.

Esityksen käsittelyllä on kiire, sillä keskeneräiset lakihankkeet raukeavat vaalikauden päättyessä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastuulla olevan mietinnön pitää ehtiä eduskunnan suureen saliin viimeistään 20. helmikuuta, eli kaiken kaikkiaan valiokuntatyöhön on käytettävissä enää kuukausi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta siis jatkaa vielä työtään perustuslakivaliokunnan uuden kannan pohjalta. Lohi kertoo, että tämänhetkinen mietintöluonnos on poikkeuksellisesti päätetty kuitenkin jo julkistaa, jotta vammaisjärjestöt voivat kommentoida sitä.

Ministeriö auttoi muutosten teossa

Perustuslakivaliokunta kiinnitti aiemmassa lausunnossaan huomiota kolmeen isoon kokonaisuuteen.

Valiokunnan mukaan osasta lainsäädännöstä olisi jäänyt epäselväksi, millaisiin palveluihin henkilö on oikeutettu. Lisäksi tietyt ikääntyneitä ja hengityshalvauspotilaita koskevat kohdat kiinnittivät valiokunnan huomion.

Muutosten tekemisessä sosiaali- ja terveysvaliokuntaa tuki sosiaali- ja terveysministeriö. Ministeriö antoi valiokunnalle kirjallisen lausunnon, jonka pohjalta valiokunta pystyi tekemään vaaditut muutokset. Lohen mukaan ministeriöltä saatiin ”muotoiluesityksiä”.

Valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (r.) kertoo tiedotteessaan, että esityksestä poistettiin saatavien palveluiden 65 vuoden ikärajoitus. Myös esitetyt maksut päivä- ja työtoimintaan tulevista kuljetuksista sekä vammaisten koululaisten aamu- ja iltapäivähoidosta poistuivat.

Lakihanke on nykyisen lainsäädännön kokonaisuudistus. Nykyiset lait on ollut tarkoitus yhdistää, jotta kaikki vammaiset saisivat vastaisuudessa palvelunsa saman lain perusteella.

Vammaispalveluiden piirissä on tällä hetkellä noin 125 000 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut