Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun sähkön kertahyvitysmallista, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö. Tuen saamisen keskeiset ehdot pysyivät samoina kuin lausuntokierroksella olleessa mallissa.
Suurten sähkölaskujen kanssa kipuileville sähkönkäyttäjille tehtäisiin hyvitys takautuvasti. Hyvitys koskisi niitä, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Omavastuu olisi 90 euroa, ja hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta.
Tuen enimmäismäärä olisi 700 euroa kuukaudessa. Kertakorvaus näkyisi laskussa myöhemmin keväällä hyvityksenä alkutalven korkeista hinnoista. Hyvitys korvattaisiin sähköyhtiöille valtion budjetista.
Hallituspuolueet sopivat myös sähkölaskujen maksuaikojen pidennyksestä, jossa asiakkaan pyynnöstä sähköyhtiöiden tulisi antaa lisämaksuaikaa ajalla 1.1.–30.4 syntyneeseen sähkönkulutukseen. Lisämaksuajan pituus on enimmillään neljä kuukautta ja yritysasiakkaille 60 vuorokautta. Maksuaikojen pidennystä saisi koko laskutetusta määrästä lausunnossa olleen 50 prosentin sijaan.
Tukien kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 412 miljoonaa euroa, ministeriö kertoo.
Tukea myös asunto-osakeyhtiöille
Lisäksi tukea annetaan asunto-osakeyhtiöille, joiden lämmitys perustuu sähköön ja joiden lämmitykseen käytettävän sähkön kustannuksista vastaa asunto-osakeyhtiö. Näihin varattu kustannusarvio täsmentyi 14 miljoonasta 25 miljoonaan euroon. Tukea voisivat hakea valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja tai omistusoikeusasuntoja omistavat yhteisöt ja muut asuinrakennuksia omistavat yhteisöt. Myös asuntoyhtiömuotoisten omakotitalojen omistajat voisivat hakea tukea, jos sähkölasku on yhtiön nimissä. Tuen myöntäisi ARA, ja siitä säädetään myöhemmin annettavalla valtioneuvoston asetuksella.
Tällä hetkellä hallituksen esityksen yksityiskohtia vielä viimeistellään. Esitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi jo maanantaina, että lausuntopalautteen perusteella hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse tehdä mitään. Lausunnoissa energiayhtiöt katsovat, että takautuva hyvitys aiheuttaisi niille mittavat hallinto- ja kehityskulut, jotka päätyvät lopulta asiakkaiden maksettavaksi.