Li Andersson ryöpytti kokoomusta: ”Meidän päättäjien tehtäväksi jää Petterin leikkaus­listojen torjuminen”

Vasemmistoliitto on valmis vain koulutukseen maksuttomuuden säilyttävään hallitukseen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoo viime aikojen puheita korkeakoulujen lukukausimaksuista olevan monella tapaa lyhytkatseisia. Andersson kuvattiin vasemmistoliiton puoluevaltuuston syyskokouksessa joulukuussa.

21.1. 13:55

STT

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson nosti lauantain puolue­valtuusto­puheessaan päävastustajaksi gallup-ykkösen eli kokoomuksen. Andersson antoi samalla puheessaan tukensa ammatti­yhdistys­liikkeen vaatimuksille riittävistä palkankorotuksista ja ostovoiman turvaamisesta.

Andersson totesi, että Suomessa on valtavasti pienipalkkaisia duunareita, joiden toimeentuloa uhkaa niin hintojen nousu kuin kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orvon leikkauslistat. ”Meidän päättäjien tehtäväksi jää Petterin leikkauslistojen torjuminen”, Andersson julisti.

Andersson mukaan käytettävissä oleva taloudellinen liikkumatila tulee käyttää elintärkeiden hyvinvointipalvelujen vahvistamiseen, eikä veronalennuksiin kaikkein rikkaimmille, kuten Andersson määritteli kokoomuksen tavoitteet.

”Kriisien keskellä on vastuutonta, että oikeistopuolueet lähtevät vaaleihin miljardien leikkaus­vaatimuksilla kertomatta, mistä ne leikkaisivat”, Andersson moitti.

Työmarkkinoista Andersson totesi, että seuraavalla vaalikaudella on puututtava voimakkaammin ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön ja työnantajien palkkavarkauteen.

Ei lukukausimaksuille

Andersson totesi puheessaan myös, että vasemmistoliitto on vaalien jälkeen valmis lähtemään vain sellaiseen hallitukseen, joka jatkaa lisäsatsauksia koulutukseen ja säilyttää koulutuksen maksuttomuuden.

Kokoomukseen hän ei ollut tässä asiassa valmis luottamaan. Orvon puheet, että koulutus on kokoomukselle erityissuojelussa, eivät Anderssonin mielestä merkitse mitään niin kauan kuin kokoomus ei ole paljastanut koko leikkauslistaansa. ”Vuonna 2015 nähtiin kuinka halpoja sanat ovat, kun koulutuslupaus muuttui koulutus­petokseksi.”

Andersson sanoi, että tilanteessa, jossa suomalaista koulutusta uhkaa ennen kaikkea eriarvoisuus, ei pitäisi olla keskustelemassa korkeakoulujen lukukausimaksuista.

Viime aikojen keskustelu oppimistuloksista on Anderssonin mukaan tervetullutta. ”Samalla on hieman huvittavaa, että oikeisto-oppositio on nyt näin huolissaan suomalaisten oppimistuloksista. Kysymyksessähän ei ole mikään uusi asia. Oppimistulosten lasku ja eriytyminen on ollut meneillään Suomessa jo yli 20 vuotta. Silti hallitus toisensa perään on leikannut koulutuksesta. Tämän kierteen me pysäytimme.”

Lisää rahaa opetukseen

Suurin muutos on Anderssonin mukaan se, että oppilaiden perhetausta näkyy yhä selvemmin oppimistuloksissa. Samalla koulutustason nousu on pysähtynyt, ja Suomi on lipsahtanut maailman kärkikastista samaan kategoriaan Chilen ja Turkin kanssa, mitä tulee korkea­koulu­tutkinnon suorittaneiden nuorten aikuisten osuuteen väestöstä.

Viime aikojen puheet korkeakoulujen lukukausimaksuista ovat Anderssonin mukaan monella tapaa lyhytkatseisia. ”Jos otamme käyttöön lukukausimaksut, kuinka me pidämme huolen ihmisten mahdollisuuksista opiskella ja pätevöityä työvoimapula-aloille sosiaali- ja terveyden­huoltoon, varhais­kasvatukseen?”

Andersson moitti myös puheita siitä, että oppimistulokset olisivat seurausta maahan­muuttaja­taustaisten lasten määrän kasvusta. ”Lapset eivät ole vääränlaisia – koulutusjärjestelmä on, jos se ei riittävästi pysty vastaamaan vieraskielisten oppijoiden tarpeisiin.”

Vasemmistoliitto haluaa Anderssonin mukaan kohdentaa oppimisen tukeen 200 miljoonaa euroa, joilla muun muassa pienennetään opetusryhmiä, lisätään pienryhmäopetusta ja lisätään erityisopettajien määrää. Lisäksi tasa-arvorahan pysyvä valtionavustus pitää kasvattaa 80 miljoonaan.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut