Suomi lähettää lisää aseapua Ukrainaan yli 400 miljoonan euron arvosta

Puolustusministeriön mukaan Suomi ja Ruotsi allekirjoittavat aiejulistuksen, jonka mukaan Ruotsi tarvittaessa auttaa Suomea Ukrainalle annettavan aseavun vuoksi.

Ukrainalaiset tykkimiehet ampuivat kohti Luhanskin alueella maanantaina 16. tammikuuta.

20.1. 10:29 | Päivitetty 20.1. 11:07

STT

Suomi on päättänyt toimittaa lisää puolustus­tarvike­apua Ukrainaan, tiedottaa puolustusministeriö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti lisäavusta torstaina valtioneuvoston esityksestä.

Lähetyksen sisältämän suorituskyvyn korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle yli 400 miljoonaa euroa. Yhteensä Suomen Ukrainalle korvattavien asepakettien arvo on nyt päätetyn kahdennentoista paketin myötä 590 miljoonaa euroa. Uusimman lähetyksen arvo on siis yli kaksinkertainen aiemmin päätetyn puolustustarvikeavun arvoon nähden.

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomi toimittaa Ukrainaan raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita, mutta lähetyksen sisältöä ja toimitustapaa ei kerrota tarkemmin julkisuuteen. Ministeriö perustelee tätä sillä, että lähetyksen perille toimittaminen turvataan.

”Ukraina tarvitsee edelleen tukea puolustustaistelussaan. Nyt lähetettävä kokonaisuus puolustustarvikkeista on tähän asti päättämistämme selvästi suurin”, Savola kertoo tiedotteessa.

Raskasta kalustoa

Savolan mukaan Suomi toimittaa Ukrainaan raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita, mutta lähetyksen sisältöä ja toimitustapaa ei kerrota tarkemmin julkisuuteen. Ministeriö perustelee tätä sillä, että lähetyksen perille toimittaminen turvataan.

Puolustusministeriöstä tarkennetaan STT:lle paketin sisältöä vain sen verran, että lähetys ei sisällä Leopard-taistelupanssarivaunuja. Niiden tarjoamisesta Ukrainalle on keskusteltu halki Euroopan viime aikoina.

Myös syytä aiempaa suurempaan arvoon kommentoidaan niukkasanaisesti.

”Moni maa on tehnyt tuntuvia, raskaita apupaketteja Ukrainalle. Suomi on tässä koordinaatiossa ja kansainvälisessä yhteistyössä mukana. Tämä paketti on valmisteltu Ukrainan toiveisiin ja puolustuskykyyn peilaten”, ministeriöstä kerrotaan.

Budjetissa myöhemmin

Avustuspaketti on kahdestoista eli Suomi on lähettänyt Ukrainaan aseapua keskimäärin kerran kuukaudessa viime helmikuusta alkaen.

Ministeriöstä arvellaan STT:lle, että tuorein paketti on niin iso, että seuraavalle avustuserälle ei välttämättä ole yhtä nopeasti tarvetta. Perään kuitenkin huomautetaan, että viime kädessä asia on kiinni poliittisesta tahdosta.

Ukrainalle luovutettu tarpeisto korvataan Puolustusvoimille lähtökohtaisesti viiveellä. Valtion seuraavaa lisäbudjettia odotetaan ensi viikolla. Aiemmin on kerrottu, että se sisältää noin sadan miljoonan euron valtuuden, jolla voidaan korvata Ukrainalle luovutettua kalustoa.

Ministeriöstä huomautetaan, että koska puolustusteollisuuden markkinat käyvät kuumina, perjantaina ilmoitettu summa voi vielä nousta aiemmasta.

Ruotsin kanssa

Puolustusministeriön mukaan osa nyt päätetystä aseavusta on mahdollista Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön vuoksi. Suomi aikoo tänään allekirjoittaa aiejulistuksen, jonka mukaan Suomi voi luovuttaa Ukrainalle materiaalia ja Ruotsi ilmaisee valmiutensa tarpeen mukaan auttaa Suomea.

Ministeriön mukaan Suomi ja Ruotsi tarvittaessa päivittävät omia operatiivisia suunnitelmiaan Ukrainalle aseavun vuoksi. Ministeriön mukaan aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut