Kokoomuksella ei ole ryhmä­päätöstä translaista – edustaja kutsui aiemmin omantunnon­kysymykseksi

Vastoin odotuksia valiokunta ei saanut keskiviikkona valmiiksi kantaansa lakihankkeesta. Kokoomus on vaatinut hallituksen esitykseen täsmennyksiä. Lakihankkeen tukeminen on kokoomuslaisille omantunnonkysymys puoluekokouksen linjauksesta huolimatta, sanoo puolueen kansanedustaja Mia Laiho.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kommentoi translain valiokuntakäsittelyä medialle keskiviikkona. Laihon mukaan kokoomus haluaa esitykseen yhä tiettyjä täsmennyksiä.

18.1. 12:05 | Päivitetty 18.1. 16:51

STT

Kokoomuksella ei ole ryhmäpäätöstä siitä, miten puolueen kansanedustajat äänestävät translain uudistuksessa, kertoo eduskuntaryhmää johtava Kai Mykkänen.

Kokoomus linjasi viisi vuotta sitten puoluekokouksessa lainsäädännön uudistamisen puolesta. Keskiviikkona puolueen kansanedustaja Mia Laiho kuitenkin luonnehti hallituksen esitystä aiheesta omantunnonkysymykseksi. Hän perusteli asiaa sillä, että hallituksen esitys on puoluekokouksen linjausta laajempi.

Mykkänen sanoi tämän jälkeen toimittajille eduskunnassa, että puolue on linjauksen takana, mutta ryhmässä on varmasti yksittäisiä edustajia, jotka toimivat toisin. Hän ei halunnut arvioida jakaumia.

”Tämäntyyppiset asiat ovat harvoin sellaisia, joissa ryhmäkuria harrastetaan”, Mykkänen sanoi.

Eduskunnan täysistunto äänestää myöhemmin lakiesityksen kohtalosta sosiaali- ja terveysvaliokunnan laatiman mietinnön pohjalta.

”Uskon ja näen tärkeänä, että mietintö saadaan saliin ja laki tällä kaudella säädetään”, Mykkänen sanoi.

Väärinkäytökset huolena

Vastoin odotuksia sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö lakihankkeesta ei valmistunut vielä keskiviikkona.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho kertoi, että kokoomus kannattaa translain muutosta, mutta haluaa hallituksen esitykseen yhä tiettyjä täsmennyksiä.

Uudistuksessa ihminen voisi vahvistaa juridisen sukupuolensa omalla ilmoituksella. Valiokuntakäsittelyssä kokoomus on kaivannut hallituksen esitykseen rajausta siitä, kuinka usein vahvistamisen voisi tehdä. Puolue on pitänyt esillä vähintään vuoden aikarajaa ja perustellut asiaa väärinkäytösten riskin vähentämisellä.

”Transihmisten osalta väärinkäytöksen pelkoa ei ole, vaan lakia halutaan tehdä paremmaksi niin, että se palvelee heitä eikä siinä ole väärinkäyttömahdollisuuksia”, Laiho sanoi.

Lakiesityksen käsittely jatkuu valiokunnassa torstaina.

”Toivotaan, että huomenna saadaan valmiiksi”, valiokuntaan kuuluva Ilmari Nurminen (sd.) sanoi mietinnöstä keskiviikon kokouksen jälkeen.

Myös keskustalla aiempi linjaus

Hallituksen esityksessä on tarkoitus myös poistaa laista vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Muutosten perusteena on vahvistaa yksilön itsemääräämisoikeutta esimerkiksi kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti.

Etukäteen on ollut tiedossa, että osa hallituspuolue keskustan edustajista vastustaa lakimuutosta. Asia on käyty läpi hallituksessa ennalta.

Myös keskusta on linjannut aiemmin puoluekokouksessa lain uudistamisen puolesta. Puolue puolsi yhdeksän vuotta sitten esimerkiksi pakkosterilisaatioiden poistamista.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat lakimuutosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut