Teollisuusliitto, Pro ja YTN jättivät lakkovaroitukset – työriidan sovittelu alkaa keskiviikkona

Teollisuusliitto ja YTN ovat antaneet tiistaina lakkovaroituksia. Sovittelu Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä käynnistetään keskiviikkona.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan työnantaja ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa. Aalto avasi liiton valtuuston kokouksen Helsingissä viime marraskuussa.

17.1. 13:27 | Päivitetty 17.1. 18:43

Sovittelu Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä käynnistetään keskiviikkona, ilmenee työnantajajärjestön toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen tviitistä.

Teollisuusliitto sekä Ylemmät toimihenkilöt ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin.

Valtakunnansovittelija kertoi tänään, että työriitojen sovittelut pyritään aloittamaan mahdollisimman nopeasti.

Valtakunnansovittelijan toimistoon on tullut tänään työtaisteluilmoitus Teollisuusliitolta, Ylemmiltä toimihenkilöiltä (YTN) sekä Ammattiliitto Prolta.

Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt (YTN) ilmoittivat tiistaina lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin.

Teollisuusliiton ensimmäinen lakkovaroitus koskee 50:tä toimipaikkaa ja kolmipäiväinen lakko alkaisi 1. helmikuuta. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää. Liitto julistaa samalla teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituote­teollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden toimialoille ylityökiellon. Ylityökiellot tulevat voimaan keskiviikon vastaisena yönä puoliltaöin.

Teollisuusliiton neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta katkesivat maanantaina sekä teknologiateollisuudessa että kemianteollisuudessa. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa, että työnantaja ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.

”Kärsivällisyytemme on loppu. Tässä vaiheessa työmarkkinakierrosta on selvää, että neuvottelemalla emme pääse eteenpäin. Ratkaisua on haettava työtaistelutoimien kautta”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tes-neuvottelut katkesivat tuloksettomina

Alkaisi helmikuussa

Pro on antanut lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Suunnittelu- ja konsulttialan lakko koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan. Pron kolmipäiväinen lakko alkaisi 1. helmikuuta.

Samalla Pro on päättänyt sopimusaloja koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.

Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta alkoivat lokakuussa. Palkoista ei ole syntynyt sopua. Pro on esittänyt 8,5 prosentin korotuksia ja kaksivuotista sopimusta, mutta toteaa, että osapuolten välinen näkemysero on suuri.

Poikkeuksellisen voimakasta

YTN antoi samaan aikaan lakkovaroituksen, joka koskee noin kymmentä teknologiateollisuuden sopimusalan yritystä. Kolmipäiväinen lakko alkaisi 1. helmikuuta ja lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.

Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevan ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon, jotka tulevat voimaan välittömästi.

Neuvottelupäällikkö Petteri Oksan mukaan toimet ovat varoituksen sana työnantajille, joilta ei ole löytynyt ymmärrystä palkankorotusvaatimuksille.

”Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä elokuun lopusta lähtien, ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien. Se asia on tullut selväksi, että teknologiateollisuuden yrityksissä ei kanneta pienintäkään huolta oman yrityksen henkilökunnan ostovoimasta, ei edes aivan poikkeuksellisessa tilanteessa”, Oksa sanoo tiedotteessa.

Oksan mukaan YTN:n jäsenkunnalta tullut palaute palkkaratkaisuista on ollut poikkeuksellisen voimakasta. ”Painostustoimet ovat tehokkaita, sillä ylemmät toimihenkilöt venyvät töissään paljon. Kun tuo ylimääräinen venyminen loppuu, vaikutukset alkavat näkyä nopeasti”, Oksa toteaa.

Torjuu näkemyksen

Teollisuusliitto torjuu työnantajan näkemyksen, että palkankorotukset vaarantaisivat Suomen kilpailukyvyn. Kilpailijamaa Saksassa on tehty viime vuonna aiempaa suurempia palkkaratkaisuja, ja Suomessa pitkään harjoitettu maltillinen palkkapolitiikka luo tilaa palkankorotuksille.

”Teollisuusliiton palkkavaatimukset eivät vaaranna kilpailukykyä, mutta niillä turvataan talouden ostovoimaa. Kotitalouksien heikentynyt luottamus on keskeisin syy sille, miksi Suomi saattaa pian olla taantumassa. Paras tapa vahvistaa luottamusta on palkkojen korottaminen”, Aalto neuvoo.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan neuvottelujärjestön tavoite on ostovoiman alentumista kiinni kurova palkkaratkaisu, joka painottuu yleiskorotukseen.

”Kaikille tuleva palkankorotus on erityisen tärkeä korkean inflaation aikana. Jos palkansaajien ostovoimasta huolehtiminen jää näinä poikkeuksellisina aikoina toisarvoiseksi, vaikutukset näkyvät pian koko taloudessa. Pitää muistaa, että maan kustannuskilpailukyky ja yritysten tuloskunto ovat edelleen hyvässä kunnossa”, Hankamäki sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut