Tällaisen hallituksen puolueiden nuorisojärjestöt muodostaisivat – Aamulehti selvitti puheenjohtajien näkemykset

Perussuomalaiset nuoret pitävät kolmen puolueen rajausta vaalitaktisena vetona. Keskustanuorten puheenjohtaja ei sulje ovia, mutta peräänkuuluttaa aikaa puolueen uudistumiselle. Nyt hallituskausi on mennyt taistellen omien hankkeiden puolustamisessa.

21.1. 6:00

Aamulehti

Keskustelu seuraavan hallituksen kokoonpanosta on lähtenyt hurjalle laukalle, vaikka eduskuntavaaleihin on vielä aikaa.

Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Tilanne on Suomessa uusi. Yleensä ei kumppaneita ole alettu rajaamaan näin voimakkaasti ennen vaaleja.

Kysyimme eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajilta, mitä he ajattelevat rajaamisesta ja seuraavasta hallituksesta. Mukana ovat ne puolueet, joilla on vähintään viisi kansanedustajaa.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino oli hallitustunnustelija nuorisojärjestöjen varjohallitusneuvotteluissa. Syntynyt hallitusohjelma oli hänen mukaansa hyvä. Hallitus muodostui kolmesta suuresta vanhasta puolueesta ja rkp:stä.

Kokoomus

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino korostaa, että ensin käydään vaalit ja vasta sitten aletaan katsoa, minkä puolueiden kanssa löytyy eniten yhteisiä näkemyksiä. Vaihtoehdot pidetään avoimina.

Hän lisää, että rajaaminen on uusi ilmiö. ”Ehkä taustalla on Ruotsin mallin mukainen blokkipolitiikka, jossa osa mahdollisia kavereita lukitaan tai suljetaan pois ennen vaaleja.”

Poliittiset nuorisojärjestöt kävivät hiljattain varjohallitusneuvottelut. Varjohallitukseen muodostui kokoonpano, jota ei ole paljon hehkutettu.

”Siinä olivat kokoomus, sdp, keskusta ja rkp, eli kolme vanhaa suurta puoluetta höystettynä rkp:llä. Se lanseerattiin vastuunkannon hallitukseksi.”

Leino sanoo, että kun ajat ovat vaikeat monella tapaa, niin silloin tällaiselle hallitukselle voisi olla tilausta. ”Tämä aika kaipaa vakautta ja turvallisuutta.”

Puheenjohtajan mukaan puolueet saivat aikaan hyvän ohjelman.

”En tiedä, onko tällainen hallitus realismia oikeissa neuvotteluissa, mutta olisi hyvä katsoa vähän laajemmin kokoonpanoja. Tämä voi olla mahdollista tulevaisuudessa ja miksei toki nyt.”

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto ei halua, että mennään liikaa asioiden edelle. ”Kun puhutaan jo nyt hallituksen kokoonpanosta, niin se on pois oikeasti tarpeelliselta keskustelulta eli asioiden sisällöltä.”

Sdp

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto on sitä mieltä, ettei pidä mennä liikaa asioiden edelle.

”Kun puhutaan jo nyt hallituksen kokoonpanosta, niin se on pois oikeasti tarpeelliselta keskustelulta eli asioiden sisällöltä. Toivoisin, että keskityttäisiin enemmän siihen, mitä annettavaa puolueilla on.”

Joidenkin vaihtoehtojen sulkeminen pois ennen vaaleja on kaksiteräinen miekka.

”Kaikki puolueet eivät varmastikaan mahdu samaan hallitukseen sisältökysymysten takia. Perussuomalaisilla on erilaisia kantoja liittyen EU-politiikkaan, kansainväliseen yhteistyöhön sekä talouspolitiikkaan. Yhteisiä linjoja on vähän.”

Toisaalta hän korostaa, että jokaisessa puolueessa on myös hyviä asioita. ”Yksikään ei ole kaikelta poliittiselta sisällöltään huono.”

Sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin viesti rajata perussuomalaiset yhteistyön ulkopuolelle ei ollut nuorille uutinen.

”Tiesimme, mitä hän ajattelee, ennen kuin se lausuttiin ääneen.”

Ensi hallituksen kokoonpano on sdp:n kannalta paljolti kiinni siitä, miten hallitusohjelmassa suhtaudutaan ilmastomuutokseen ja luontokatoon.

”Ne ovat raamit. Jos ei niistä löydy yhteistä säveltä, niin on turha miettiä muutakaan.”

Tamperelainen perussuomalaiset nuoret ry:n puheenjohtaja Joakim Vigelius pitää kolmen puolueen irtiottoa vaalitaktisena pelinä.

Perussuomalaiset

Perussuomalainen Nuoriso ry:n puheenjohtaja Joakim Vigelius pitää ulossulkemista vaalitaktisena pelinä.

”Käytännössä perussuomalaisia yritetään demonisoida aiempien vaalien tapaan. On pitkässä juoksussa kestämätön tilanne, jos osa puolueista sulkee pois jo ennen vaaleja yhteistyön mahdollisuuksia. Se rajaa vaihtoehtoja aika paljon.”

Hän ihmettelee, miten esimerkiksi sdp ei näe mahdollisena, että se ja perussuomalaiset olisivat samassa hallituksessa, mutta kokoomuksen kanssa muodostettava sinipuna kelpaisi.

”Kun vihreät ilmoittivat ensimmäisenä, etteivät he lähde perussuomalaisten kanssa hallitukseen, niin se pakotti Marinin tekemään vastaavia irtiottoja.”

Marinin aikana sdp on alkanut houkutella nuoria ja puolue kilpailee vihreiden sekä vasemmistoliiton kanssa näistä äänestäjistä.

”Peruskysymys on, haluaako sdp näyttäytyä myönteisemmin perussuomalaisiin suhtautuvana puolueena kuin vihreät tai vasemmistoliitto? Nähtävästi ei.”

Gallupien valossa ensi kaudelle on povattu keskustaoikeistolaista hallitusta, joka muodostuisi kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan.

”Näin on käymässä, koska vasemmistosiipi on etukäteen päättänyt, ettei tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.”

Tamperelainen keskustanuoria luotsaava Aleksi Sandroos on sitä mieltä, että puolueet, jotka eivät suostu kaikkien kanssa yhteistyöhön, eivät luota omaan politiikan tekemiseensä.

Keskusta

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos muotoilee, että jos luottamusta on riittävästi, niin keskustan kannattaa mennä hallitukseen, sillä vain siellä voi päättää asioista.

Keskusta on valmis neuvottelemaan kaikkien kanssa. Hän on sitä mieltä, että puolueet, jotka eivät suostu kaikkien kanssa yhteistyöhön, eivät luota omaan politiikan tekemiseensä.

Ylen viime mittauksessa kokoomus oli edelleen kärjessä, mutta toiseksi oli kiilannut perussuomalaiset jättäen sdp:n kolmanneksi. Keskusta oli neljäntenä.

Sandroosin mukaan keskustan kannatuksen pitäisi olla 15 prosentin paremmalla puolella, jos se aikoo hallitukseen. ”Tärkeää on kuitenkin se, millaista hallituspohjaa tehdään, ja mikä keskustan asema siinä on.”

Aseman pitää olla sellainen, että puolue voi samaan aikaan uudistua. ”Nyt kausi on mennyt siinä, kun puolue on joutunut taistelemaan ajamiensa hankkeiden takia.”

Toisaalta puheenjohtaja sanoo, että jos kannatus jää alle 16 prosentin ja keskusta menee hallitukseen, niin hän ja moni muu nuori miettii, voiko puolueeseen enää kuulua.

”Pitää kysyä, onko siitä tullut pelkkä vallankahva, eikä todellinen uudistuja.”

Vihreät

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jami Haaviston mukaan on selvää, etteivät vihreät voi lähteä hallitukseen, joka heikentää ihmisoikeuksia tai pakittaa ilmastotoimissa.

”On äänestäjän kannalta positiivista, että tämä sanotaan ääneen. Näin ei jää epäselvyyksiä siitä, mihin suuntaan haluamme Suomea viedä.”

Haavisto toivoo, että seuraavassa hallituksessa olisivat kokoomus, sdp, vihreät ja rkp. ”Tällä porukalla olisi suurimmat todennäköisyydet sille, että Suomessa voidaan kiihdyttää hyvin alkanutta vihreää siirtymää.”

Kristillisdemokraatit

Kd-nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkaman mukaan puolue ei sulje pois puolueita yhteistyöstä. Rajoittamiselle pitäisi olla hänen mielestään hyvin painavat syyt.

Hallitusneuvotteluissa selviää, löytävätkö puolueet toisensa vai eivät.

”Joka kerta ei yhteisymmärrystä löydy, ja se on ymmärrettävää. En kuitenkaan pidä Ruotsista omaksutusta me ei leikitä teidän kanssa -asenteesta.”

Mieluisin vaihtoehto olisi kristillisten, kokoomuksen, keskustan, liike nyt:n ja rkp:n muodostama hallitus.

Hän jatkaa, että keskustan kanssa yhteistyö sujuisi varmasti hyvin, mutta hän ei usko, että se haluaa taas hallitukseen.

”Siksi neuvotteluista tuleekin kinkkiset.” Me, rkp ja liike nyt pystyisimme täydentämään hallituksen, mutta tämä pohja vaatisi kaikilta näiltä pientä kannatuksen nousua.”

Vasemmisto

Puheenjohtaja Pinja Vuorinen vasemmistonuorista sanoo, että on parempi sanoa ääneen, jos toisen puolueen kanssa arvot ja tavoitteet ovat perusteiltaan niin vastakkaisia, ettei hallituksen muodostaminen onnistuisi.

”Se sulkee eri vaihtoehtoja pois, mutta ilmoitus ennen vaaleja mahdollistaa sen, että muut puolueet voivat sen pohjalta ennakoida omia mahdollisuuksiaan.”

Vuorinen sanoo, että poliittisesti yhteensopivimpia kumppaneita ovat sdp ja vihreät.

”Jos tämä ei riitä, ovat keskusta ja rkp mahdollisia.”

Hän muistuttaa, että Marinin hallitus on saanut keskimäärin yli 50 prosentin kannatusta, eli kokoonpanolle on myös kysyntää.

Rkp

Rkp-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle pohtii, että tietyissä tapauksissa on ollut päivänselvää, että jotkut puolueet eivät voi tehdä yhteistyötä ilman, että toinen taipuisi omasta politiikastaan.

”On ymmärrettävää, että varsinkin suurimmilla puolueilla ei ole halua rajata kokoonpanoja etukäteen.”

Hän pitää todennäköisenä, että puolue, johon kannanotot kohdistuvat, voi käyttää sitä kampanjassa ja se toimii osalle äänestäjistä.

Ståhlen mukaan heillä ei ole tiettyjä kokoonpanoja, joita suosittaisiin reippaasti yli muiden.

”Toivomme, että rkp on mukana niiden puolueiden kanssa, jotka haluavat tehdä talouden kannalta kestävää politiikka ottaen huomioon suhtautumisen EU:hun, ihmisoikeuksiin, monikielisyyteen Suomessa sekä ilmastokriisiin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut