Saarikko selvityttää laina­markkinoiden muutosta – huolissaan asunto­lainojen korkojen nousun vaikutuksesta

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhui medialle eduskunnassa 7. joulukuuta 2022.

15.1. 13:12

Helsinki

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) selvityttää ministeriössään asunto-, korko- ja lainamarkkinoiden muutosta ja sitä, mitä toimia tarvitaan. Saarikko sanoo olevansa huolissaan asuntolainojen korkojen nousun vaikutuksesta.

Selvitys tehdään seuraavan hallituksen neuvotteluja varten, Saarikko kirjoittaa blogissaan.

Saarikon mukaan emme voi ajautua tilanteeseen, jossa iso joukko perheitä joutuu myymään kotinsa, koska he eivät selviä korkomenoista, tai jossa asunto-osakeyhtiöitä ajautuu laajasti ongelmiin sen vuoksi, etteivät osakkaat kykene maksamaan vastikkeitaan.

”Monessa asuntovelkaisessa perheessä odotetaan nyt kauhulla seuraavaa korontarkistuspäivää. Suomalaiset kotitaloudet ovat kyllä varautuneet talouden shokkeihin, mutta nyt niitä vyöryy päälle kerralla useampia”, hän kirjoittaa.

Saarikko muistuttaa, että asuntolainojen korkojen vähennysoikeus poistettiin asteittain matalien ja nollakorkojen oloissa. Nykyistenkin korkojen taso on vielä varsin kohtuullinen.

”Se mikä voi taloustieteilijöiden katsantokannasta näyttää kohtuulliselta voi tavallisen ihmisen arjessa olla ylitsepääsemätöntä, etenkin yhdistettynä muun kustannusten nousun kanssa”, Saarikko perustelee huoltaan.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut