Raportti arvostelee verotuksen porsaanreikiä: ulkomaiset sijoittajat voivat saada verotonta tuloa suomalais­metsistä

Metsätuloja voi jäädä verottamatta erityisesti silloin, kun Suomessa verovapaalla metsärahastolla on ulkomaisia osuudenomistajia, joiden ei tarvitse maksaa Suomessa veroa tuloistaan.

Metsähakkuita Inkoossa 22. joulukuuta 2022.

12.1. 8:46

Helsinki

Ulkomaisten sijoittajien metsätulot voivat joissain tilanteissa jäädä kokonaan verottamatta Suomessa, kertoo tuore raportti.

Raportin ovat tehneet Luonnonvarakeskus (Luke), Tampereen yliopisto, Finnwatch ja Pellervon taloustutkimus. Raportin perusteella haasteita on erityisesti ulkomaisten metsärahastojen kautta tehtyjen sijoitusten verottamisessa.

Selvityksen mukaan metsärahaston kautta sijoittaminen Suomen sisällä ei yleensä synnytä verotuksellista etua. Kansainvälisessä sijoittamisessa tuloja voi jäädä verottamatta erityisesti silloin, kun Suomessa verovapaalla metsärahastolla on ulkomaisia osuudenomistajia, joiden ei tarvitse maksaa Suomessa veroa rahaston kautta saamastaan tulosta.

Myös veronalaista metsätuloa voidaan jossain määrin siirtää konsernien sisällä ulkomaille vähennyskelpoisina korkomenoina, Luke kertoo.

Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo Luken tiedotteessa, että lainajärjestelyjen avulla metsäomaisuudesta saatuja tuottoja siirretään ulkomaille suomalaisyhtiön verotusta pienentävinä korkoina. Sen seurauksena metsätulot jäävät joissain tapauksissa Suomessa kokonaan verottamatta.

Rahastot ostavat jo enemmän metsää kuin yksityishenkilöt

Metsärahastojen ja ulkomaisten sijoittajien metsäomistukset ovat lisääntyneet Suomessa nopeasti kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 2021 rahastot ostivat Luken mukaan ensimmäistä kertaa enemmän metsiä kuin yksityishenkilöt.

Luken erikoistutkija Esa-Jussi Viitala sanoo tiedotteessa, että metsärahastojen ja ulkomaisten sijoittajien omistaman metsän pinta-ala on yhteensä lähes 600 000 hehtaaria ja arvo yli kaksi miljardia euroa. Lähes puolet tästä on ulkomaisten toimijoiden hallussa. Viitalan mukaan luvut ovat kaksinkertaisia aikaisempaan käsitykseen verrattuna.

Luken mukaan metsärahastot voivat saada muita vahvemman kilpailuaseman, jos niiden ulkomaiset osuudenomistajat eivät maksa sijoituksistaan veroa Suomessa eivätkä omassa asuinvaltiossaan.

Luke esittää useita toimenpiteitä, joilla veropohjan aukkoihin voisi puuttua. Esimerkiksi valmisteilla olevaa tuloverolain muutosta, joka mahdollistaisi välillisesti omistetusta metsästä saatujen luovutusvoittojen verottamista, halutaan kiirehtiä. Muut muutosehdotukset koskevat muun muassa Suomen ja muiden valtioiden välisiä verosopimuksia, metsärahastojen verokohtelua sekä raportoinnin avoimuutta.

Raportin tilasi maa- ja metsätalousministeriö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut