Huoneistokeskus: Taloyhtiöiden hoitovastikkeet nousseet lähes kaikissa suurissa kaupungeissa

Kaukolämmitteiset kiinteistöt, maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat asunnonvaihtajia aiempaa enemmän, ketju sanoo.

Kerrostaloja Tampereen kalevassa Sammonkadun varressa huhtikuun alussa 2022.

11.1. 13:48

Helsinki

Asuntomarkkinoilla näkyy piristymisen merkkejä hiljaisen loppuvuoden jälkeen, kertoo kiinteistönvälitysketju Huoneistokeskus asuntomarkkinakatsauksessaan.

Huoneistokeskuksen mukaan runsas tarjonta ja asuntojen hintakehityksen taittuminen ovat avanneet ostajan markkinat. Ketju sanoo, että asuntokaupoilla ovat nyt tavalliset asunnonvaihtajat, jotka ostavat asunnon omaksi kodikseen.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo katsauksessa, että kaupaksi käyvät perheasunnot sekä ylläpitokustannuksiltaan kohtuuhintaiset asunnot. Energiakustannusten nousun myötä lämmityskustannuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Saleniuksen mukaan kaukolämmitteiset kiinteistöt, maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat asunnonvaihtajia aiempaa enemmän nyt ja tulevaisuudessa.

Ketjun mukaan ylläpitokustannusten ennakoitavuus, taloyhtiön tai kiinteistön kunto ja remonttitarve korostuvat nyt, kun yleinen hintataso ja asuntolainojen viitekorot nousevat.

Huoneistokeskuksen tekemän selvityksen mukaan taloyhtiöiden hoitovastikkeiden mediaaniarvot ovat nousseet vuoden takaisesta lähes kaikissa suurissa kaupungeissa.

Helsingissä kerrostalojen hoitovastike kohosi 4,90 euroon neliöltä, kun se vuotta aiemmin oli 4,60 euroa. Yhtä suuri nousu havaittiin Oulussa, missä hoitovastike neliötä kohden kasvoi 3,50 euroon vuoden takaisesta 3,20 eurosta.

Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa hoitovastikkeiden mediaaniarvot nousivat noin 10 senttiä neliöltä vuoden takaiseen verrattuna. Suurista kaupungeista vain Turussa hoitovastikkeiden mediaaniarvo pysyi samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut