Äänestämisestä muistuttaneet tekstiviestit lisäsivät nuorten äänestys­aktiivisuutta aluevaaleissa

Tekstiviestin vaikutus oli suhteellisesti suurempi niillä nuorilla, jotka äänestävät harvemmin.

11.1. 10:49

Helsinki

Äänioikeudesta muistuttaneet tekstiviestit lisäsivät nuorten äänestysaktiivisuutta viime vuoden aluevaaleissa, havaittiin vaalien yhteydessä tehdyssä kokeilussa.

Satunnaisesti valittuja 18–29-vuotiaita muistutettiin äänioikeudesta tekstiviestillä. Yli 30 000 nuorta sai tekstiviestin ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen ja päivää ennen varsinaisia vaaleja.

Tekstiviestin saaneet äänestivät hieman enemmän kuin verrokkiryhmän nuoret. Äänestysaktiivisuus kasvoi viestin saaneilla noin yhdellä prosenttiyksiköllä 32 prosenttiin.

Tekstiviestin vaikutus oli suhteellisesti suurempi niillä nuorilla, jotka äänestävät harvemmin.

Tutkimusryhmän johtajan, taloustieteen professori Janne Tukiaisen mukaan äänestäjien aktivoiminen tasa-arvoistavalla tavalla on osoittautunut eri kokeiluissa vaikeaksi, koska yleensä aktivoituneet ovat olleet samankaltaisia kuin muutenkin äänestävät.

Tukiainen sanoo tiedotteessa, että aluevaalikokeilu on merkittävä tutkimushanke, koska samaan aikaan on onnistuttu sekä aktivoimisessa että osallistumisen vinoumien kaventamisessa myös ikäryhmän sisällä, ja vielä hyvin kustannustehokkaasti.

Nuorille lähetettyjen viestien sisällössä käytettiin kolmea eri versiota. Sen perusteella havaittiin, että yksinkertainen viesti aktivoi nuoria äänestämään hieman muita viestejä tehokkaammin.

Kokeilun toteuttivat oikeusministeriö, valtioneuvoston kanslian käyttäytymistieteellinen työryhmä ja Turun yliopisto.

Vastaavanlaisia tekstiviestimuistutuksia on kokeiltu viime vuosina onnistuneesti myös Tanskassa ja Norjassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut