Eläkeläiset eivät ole useammin pienituloisia kuin muutkaan – keskimääräinen eläkeläisen vuositulo on 27 000 euroa vuodessa

Työllisten tuloihin suhteutettuna eläkeläisten tulotaso on noin 77 prosenttia.

11.1. 8:03

Helsinki

Eläkeläisten pienituloisuus ei ole yleisempää kuin koko väestössä keskimäärin.

Yleisintä pienituloisuus on yksin asuvilla, etenkin alle 55-vuotiailla, käy ilmi tuoreesta Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksesta. Parhaassa asemassa eläkeläisistä ovat 55–74-vuotiaat, jotka asuvat vähintään kahden hengen taloudessa.

ETK:n mukaan eläkeläisten toimeentulo on keskimäärin suhteellisen hyvä.

ETK:n osastopäällikkö Susan Kuivalainen sanoo tiedotteessa, että eläkeläisten joukossa, kuten muissakin väestöryhmissä, on niin paremmin kuin heikommin toimeentulevia. Kuivalaisen mukaan muihin EU-maihin verrattuna suomalaiset eläkeikäiset tulevat toimeen hieman keskimääräistä paremmin.

Reilu kymmenesosa pienituloisia

ETK:n mukaan vuonna 2020 eläkeläisten käytettävissä oleva rahatulo oli keskimäärin 27 000 euroa vuodessa.

Työllisten tuloihin suhteutettuna eläkeläisten tulotaso on noin 77 prosenttia. ETK:n mukaan suhde on pysynyt melko samana viime vuosikymmenien aikana.

Eläkeläisten pienituloisuusaste oli ETK:n mukaan 13 prosenttia vuonna 2020, eli lähes sama kuin väestössä keskimäärin. EU:n määritelmän mukaan pienituloisia ovat he, joiden tulot jäävät alle 60 prosenttiin koko väestön mediaanitulosta.

Tärkein tulonlähde eläkeläisille on oman työuran perusteella muodostuva työeläke. Vuonna 2020 työeläkkeen osuus eläkeläisten bruttotuloista oli keskimäärin noin 60 prosenttia ja kansaneläkkeen viisi prosenttia.

Eläkkeen suuruuden lisäksi toimeentuloon vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi terveys ja asuminen.

Eläketulot pysyvät vakaana

Eläkeläisten tulotasot heijastelevat pitkälti eläkettä edeltävää taloudellista asemaa.

Tuloerot kuitenkin ETK:n mukaan hieman tasoittuvat eläkkeelle siirryttäessä, sillä esimerkiksi työelämässä olleiden tulot laskevat ja työelämän ulkopuolella olleiden tulot nousevat.

Eläkeaikana tulot pysyvät ETK:n mukaan melko vakaana.

”Keskeiset eläkepolitiikan tavoitteet ovat eläkettä edeltävän kulutustason kohtuullinen säilyttäminen ja köyhyyden estäminen. Tavoitteissa pääosin onnistutaan”, sanoo ETK:n ekonomisti Juha Rantala.

Työuraan perustuvan työeläkkeen lisäksi eläkeläisten toimeentuloon vaikuttavat myös varallisuus ja perhesuhteet.

”Pienituloisilla korostuu oma kansaneläke ja muu vähimmäisturva, keskituloisilla taas oma työeläke. Hyvätuloisilla puolestaan painottuvat oma työeläke, omaisuustulot ja työtulot”, sanoo Rantala.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut