Rahapelejä mainostetaan somessa laittomasti – Poliisihallitus aloittaa kampanjan vaikuttaja­markkinoinnin kitkemiseksi

Poliisihallituksen mukaan mainonta kohdistuu erityisesti nuoriin aikuisiin ja sitä tekevät somejulkkikset.

10.1. 8:44

Helsinki

Poliisihallitus aloittaa tänään kampanjan, jolla halutaan lisätä tietoisuutta sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta rahapelien laittomasta markkinoinnista.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan laiton mainonta kohdistuu erityisesti nuoriin aikuisiin ja sitä tehdään somejulkkisten kautta. Poliisihallituksen mukaan pelejä mainostetaan sosiaalisessa mediassa erityisesti Tiktokissa, Instagramissa ja Twitchissä.

Ylitarkastaja Juhani Ala-Kurikka Poliisihallituksen arpajaishallinnosta sanoo tiedotteessa, että suositut vaikuttajat koetaan ehkä uskottavammiksi lähteiksi kuin perinteiset mainokset. Ala-Kurikan mukaan suostutteleva tapa mainostaa rahapelaamista oman tekemisen tai persoonan kautta hämärtää käsitystä siitä, että kyse on rahapelien markkinoinnista.

Poliisihallituksen Ei mitään rajaa -kampanja koostuu videoista, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Videoiden joukossa on muun muassa haastattelu, jossa vakavista rahapelihaitoista kärsinyt henkilö kertoo kokemuksiaan rahapeleistä ja ajatuksiaan pelien mainostamisesta sosiaalisessa mediassa.

Manner-Suomessa vain Veikkaus saa mainostaa

Lainvastaisessa mainonnassa on kyse muiden rahapeliyhtiöiden kuin Veikkauksen myymistä rahapeleistä.

Veikkauksella on Manner-Suomessa yksinoikeus rahapelien markkinointiin. Tästä huolimatta myös jotkin muut rahapeliyhtiöt markkinoivat pelejään Suomessa voimakkaasti, Poliisihallituksen tiedotteessa sanotaan.

Poliisihallituksen mukaan laittomasti mainostetuilla rahapelisivustoilla on mahdollista pelata ilman rajoitteita, joilla Manner-Suomessa yritetään suojella pelaajia rahapelien haitoilta.

Poliisihallitus toteaa, että rahapelit aiheuttavat vakavia sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä haittoja, joista mainonnassa vaietaan.

Laillisesti tarjottavissa peleissä pelaajia yritetään Poliisihallituksen mukaan suojella pahimmilta haitoilta muun muassa tappio- ja talletusrajoilla.

Manner-Suomessa ei myöskään saa antaa pelaajille tervetulotarjouksia tai ilmaisia kierroksia rahapeleissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut