Tältä näyttää F-35-hävittäjä Suomen uudessa maalaus­kuviossa – koneiden nimeäminen poikkeaa aiemmasta perinteestä

Suomen hävittäjien tyyppitunnuksiksi tulee JF eli Joint Fighter, millä se rikkoi perinteensä.

Ilmavoimien havainnekuvassa on tuleva Suomen F-35. Merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden suunnittelussa. Tässä yksilössä on erikoisuutena Ilves sivuvakaimessa.

9.1. 21:23

Ilmavoimat julkisti maanantaina uusien hävittäjiensä maalauskuvion ja tyyppitunnuksen, josta tulee JF. Se tulee sanoista Joint Fighter, jolla korostetaan sitä, että kone tuo iskukykyä kaikille puolustushaaroille.

Suomi hankkii kaikkiaan 64 kappaletta F-35A Lightning II -häivehävittäjiä, jotka nimetään nyt siis merkinnällä JF. Numerointi alkaa numerosta 501. Ensimmäinen Ilmavoimien F-35 on siten JF-501. Viimeinen on JF-564.

Nykyiset Hornet-hävittäjät kantavat tyyppitunnusta HN, joka tulee sanasta Hornet. Sitä edeltäneen Saab Drakenin typpitunnus oli DK. Yhä käytössä olevan Hawk-kaluston tunnus on HW.

Poikkeaa aiemmasta

Ilmavoimien mukaan merkintä JF poikkeaa sen aiemmasta perinteestä, jonka mukaan tyyppitunnus johdettiin nimenomaan koneen nimessä esiintyneistä kirjaimista.

”Joulukuussa 2021 saimme päätöksen seuraavasta hävittäjästä F-35. Pitkän harkinnan jälkeen nimesimme tyyppitunnukseksi JF, Joint Fighter, ja kaluston numerointi alkaa 501:stä”, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoo Ilmavoimien tiedotteessa.

Keräsen mukaan nimi Lightning II ei ole yleisessä käytössä, vaan kaikki puhuvat F-35:stä.

Kahdelle erityinen tunnus

Samalla Ilmavoimat kertoo, että kaksi koneyksilöä tulevat saamaan erityisen tunnuksen: laivuetunnukset Visentti ja Ilves merkitään koneyksilöiden JF-511 ja JF-531 sivuvakaajien ulkopintoihin. Sillä kunnioitetaan Hävittäjälento­laivueiden 11 ja 31 perinteitä.

Suomen F-35-kalustoa ei merkitä niin sinivalkoisin värein kuin aiemmin vielä Hornetit merkittiin. Uusissa koneissa merkinnät ovat matalaherätteisiä, eli esimerkiksi kansallisuus­tunnuksen sinivalkoisen merkkikuvion värejä häivytetään, kuten ovat tehneet monien muiden maidenkin ilmavoimat.

Ilmavoimien mukaan merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut