Lakiluonnos sähkötuesta valmis: Omavastuun raja laskee, maksimituki 700 euroa kuukaudessa

STT:n tietojen mukaan sdp ei ole hyväksynyt korvaus­prosenttia, jota ministeriö ehdotti.

Ministeriön valmisteleman pohjaesityksen mukaan kertakorvauksen osuus olisi maksimissaan 50 prosenttia. Tämä voimalinja kuvattiin Inkoossa 5. tammikuuta.

9.1. 18:49 | Päivitetty 9.1. 22:37

STT

Lakiluonnos sähkölaskujen takautuvasta kertakorvauksesta on etenemässä lausunnoille. STT:n tietojen mukaan hallituksen niin sanotut sähköministerit sopivat maanantaina, että esitys voidaan lähettää virkapohjalla lausuntokierrokselle ilman, että siitä on poliittinen sopu.

STT:n tietojen mukaan sdp ei ole hyväksynyt korvausprosenttia, jonka mukaan valtio korvaisi sähkölaskun omavastuun ylittävästä osuudesta 50 prosenttia. Puolue haluaa tiettävästi varmistaa, että lopulliset parametrit ovat tulonjako­vaikutuksiltaan oikeudenmukaisia.

Sen sijaan hallituslähteistä kerrotaan, että yhteisymmärrys olisi saavutettu siitä, että omavastuu olisi 90 euroa eikä 100 euroa, kuten aiemmin sovittiin. Maksimituki olisi 700 euroa kuukaudessa.

Lisäksi sähkölaskun kertakorvaukseen olisi hallituslähteiden mukaan tulossa kymmenen sentin raja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos sähkösopimuksen kilowattitunnin hinta on alle 10 senttiä, korvausta ei saa.

Kertakorvauksen ulkopuolelle jäävät voisivat hyödyntää aiemmin sovittuja tukia, kuten verotuksessa tehtävää sähkövähennystä.

Haluttu estää

Hallituksen sähköministerityöryhmän erityisavustajat hioivat tukea ennen loppiaista, mutta sopuun ei tuolloin päästy. Neuvotteluja jatkettiin maanantaina erityisavustajien voimin ennen sähköministereiden keskusteluja.

Sähkötuen yksityiskohdista on neuvoteltu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmisteleman esitysluonnoksen pohjalta. TEMin pohjaesityksessä lähdettiin siitä, että valtio maksaisi 50 prosenttia laskusta. Näin haluttaisiin estää ylikompensointi, jonka on pelätty muun muassa kannustavan kuluttamaan energiaa enemmän.

Tukeen käytettäisiin kokonaisuudessaan alustavan arvion mukaan enintään noin 400 miljoonaa euroa. Esitys on tarkoitus lähettää tiistaina lausunnolle.

Herättäneet huolta

Hallitus päätti joulukuussa, että se pohtii uusia hyvityskeinoja kotitalouksien ylisuuriin sähkölaskuihin. Sähkön hinta on noussut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Jo aiemmin hallitus on päättänyt muun muassa sähköavustuksesta, sähkövähennyksestä ja sähkön arvonlisäveron alentamisesta 10 prosenttiin.

Jo päätettyjen toimien hintalappu on lähes miljardi euroa, mutta ne ovat niin sanotun menokehyksen sisällä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut