Sisäministeri Mikkonen on pyytänyt Poliisihallitukselta selvitystä turvallisuusalan valvonnasta: ”Alalla on vakavia ongelmia”

Mikkosen mukaan jatkotoimet arvioidaan selvityksen pohjalta.

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoi maanantaina, että hän on pyytänyt viime viikolla selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja vartijoiden toimintaa. Mikkonen puhui Poliisikoiralaitoksen uudistettujen tilojen avajaisissa Hämeenlinnassa 11. lokakuuta 2022.

9.1. 9:24 | Päivitetty 9.1. 17:34

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan Ison Omenan kuolemantapaus on järkyttävä. Hän kertoo pyytäneensä jo viime viikolla Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa.

Järjestyksenvalvojien voimankäyttö nousi esille joulukuun lopulla, kun poliisi kertoi tutkivansa useamman järjestyksenvalvojan epäiltyä väkivaltaa pääradan lähettyvillä ja erityisesti pääkaupunkiseudun juna-asemien yhteydessä touko–joulukuussa 2022. Tutkinta kohdistuu Avarn Security -yrityksen työntekijöihin.

”Alalla on vakavia ongelmia, joihin on puututtava”, Mikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Voitava luottaa ammattitaitoon

Ministerin mukaan kansalaisten on voitava luottaa turvallisuusalan toimijoiden ammattitaitoon, oli kyse sitten viranomaisista tai yksityisten turvallisuusyritysten työntekijöistä.

Jatkotoimet arvioidaan Poliisihallituksen selvityksen pohjalta. Mikkonen mainitsee, että alan koulutusvaatimuksista on päätetty edellisen kerran vuonna 2016. ”Koulutuksella ja valvonnalla on varmistettava, ettei liiallista voimankäyttöä tai aseman väärinkäyttöä tapahdu.”

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli voimankäyttötilanteessa Iso Omena -kauppakeskuksessa Espoossa lauantaina. Poliisi on kertonut epäilevänsä useita ihmisiä kuolemantuottamuksesta.

Ministeriö haluaa kokonaiskuvan

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä uskoo, että Mikkonen viittaa turvallisuusalan ”vakavilla ongelmilla” ennen kaikkea Avarn Securityn työntekijöiden rikosepäilyihin ja Ison Omenan kuolemantapaukseen.

”Tämä osoittaa sen, että meidän on hyvä tässä tilanteessa arvioida tätä kokonaisuutta ja miettiä, onko yksityisen luvanvaraisen turvallisuustoiminnan valvonta asiallisella tasolla, onko lainsäädäntö riittävää ja onko järjestyksenvalvojien tai vartijoiden koulutus riittävää”, Pimiä sanoo.

Hänen mukaansa sisäministeriö aikoo myös keskustella muiden ministeriöiden kanssa siitä, pitäisikö turvallisuusalan tilanteesta tehdä erillinen selvitys. Pimiän mukaan sisäministeriö haluaa saada tilanteesta kokonaiskuvan. Sen pohjalta mietitään, onko tarvetta ryhtyä joihinkin toimiin.

”Tämä on asia, joka herättää suurta huolta kansalaisissa, ja ilman muuta tähän tilanteeseen pitää sillä vakavuudella vastata.”

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut