Poliisi tutkii Ison Omenan tapahtumia kuoleman­tuottamuksena, vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli voimankäyttö­tilanteessa

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli lauantaina loppuiltapäivästä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Poliisi tutkii tapahtunutta kuolemantuottamuksena. Poliisin mukaan tapauksessa on syytä epäillä useita henkilöitä.

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli lauantaina loppuiltapäivästä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa.

8.1. 10:40 | Päivitetty 8.1. 11:36

Poliisi tutkii eilen Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa tapahtunutta kuolemantapausta kuolemantuottamuksena, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Asiasta on kirjattu rikosilmoitus.

Tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella kuolemantuottamuksesta on syytä epäillä useita henkilöitä, kertoo poliisi. Esitutkinnassa selvitetään näiden osuus tapahtumiin.

Vartijoiden kiinni ottama ihminen kuoli eilen lauantaina loppuiltapäivästä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti ennen kello 20:tä, että ihminen meni kiinniottotilanteessa elottomaksi ja kuoli elvytyksestä huolimatta.

Oikeustieteellinen kuolemansyyn selvittäminen alkaa alkuviikolla.

Poliisi ei kommentoi tapahtunutta ennen kuin oikeustieteellinen kuolemansyyn selvittäminen on valmistunut, kertoo tutkinnanjohtaja Nina Kangas. Kangas ei halunnut kommentoida, kuinka montaa ihmistä tapauksessa epäillään tässä vaiheessa.

"Huusi apua, kunnes vaikeni"

Tapauksen nähnyt espoolainen Miia Autero kertoi illalla Twitterissä ja Facebookissa tapahtuneesta. ”Näin, kun hänet (kiinni otettu nainen) ohjattiin ulos Leviksen liikkeestä. Vartijat kulkivat vierellä. Ei halunnut poistua ja vartijat alkoivat työntää, ottivat käsistä kiinni ja sit alkoi kovaääninen poliisisarjakomentaminen, maahan. Ottivat käsivarsista kiinni, kädet taakse ja maihin”, Autero kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

Lue lisää: Silminnäkijä Ison Omenan kuolemantapauksesta: Elottomaksi menneen naisen elvytys aloitettiin viiveellä

Auteron mukaan nainen huusi apua ja pyysi irrottamaan. Hetken päästä Auteron mukaan paikalle tuli kolme vartijaa lisää, joista kaksi meni naisen päälle kyynärpäillä selästä painaen ja pakottaen naisen liikkumattomaksi. Autero kertoo naisen jalkojen rimpuilleen ja naisen huutaneen taas apua, jolloin yksi vartijoista veti naisen jalkoja suoraksi. ”Lopulta kaikki neljä painoivat naista maata vasten kymmenisen minuuttia ja nainen rauhoittui. - - Viides vartija seurasi tapahtumia ja hätisteli yleisöä pois. Hetken päästä olikin sitten jo elvytys käynnissä ja näkösuojaksi saatiin sermi”, Autero kirjoittaa.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta levinneessä videossa näkyy, kuinka kaksi vartijaa taltuttaa naisen maahan käsistä vääntämällä. Videolla kuuluu vartijan käskevän naista menemään maahan.

Myöhemmin neljä vartijaa pitää naista maassa yhden vartijan seistessä vieressä selin muihin vartijoihin ja naiseen.

Silminnäkijöiden mukaan vartijoita oli useita

Poliisi sai eilen noin kello viiden aikaan tehtävän kauppakeskus Isoon Omenaan. Ilmoituksen mukaan kauppakeskuksen vartijoiden kiinni ottama ihminen oli mennyt kiinniottotilanteessa elottomaksi ja menehtynyt elvytyksestä huolimatta.

Tapahtumasta aiemmin uutisoineen Iltalehden mukaan silminnäkijät olivat kertoneet, että vartijat taluttivat naisen ensin ulos vaatekaupasta. Nainen ei ollut halukas lähtemään vartijoiden mukaan.

Tämän jälkeen neljä vartijaa laittoi naisen maahan ja makasi tämän päällä. Silminnäkijöiden mukaan nainen laitettiin myös käsirautoihin.

Muutaman minuutin jälkeen nainen menetti tajuntansa ja häntä alettiin elvyttää. Iltalehden silminnäkijöiden mukaan elvytyksen aloittivat sivulliset ihmiset. Elvytyksestä huolimatta nainen menehtyi.

Ison Omenan vartioinnista vastaa Securitas

Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta kommentoi STT:lle tapauksen olevan viranomaisasia, eikä hän voi sen vuoksi kommentoida enempää. ”Eilinen tapaus oli todella valitettava tilanne”, Mustasilta sanoo.

Järjestyksenvalvojien voimankäyttö nousi esille joulukuun lopulla, kun poliisi kertoi tutkivansa useamman järjestyksenvalvojan epäiltyä väkivaltaa pääradan lähettyvillä ja erityisesti pääkaupunkiseudun juna-asemien yhteydessä touko–joulukuussa 2022. Tutkinta kohdistuu Avarn Security -yrityksen työntekijöihin.

Päivitys 8.1.2023 kello 11.36: Lisätty Miia Auteron havainnot ja Mika Mustasillan kommentti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut