Aamulehden päivittyvä grafiikka seuraa sähkön riittävyyttä läpi talven – Katso, onko sähköpulasta vaaraa

Reaaliajassa päivittyvä grafiikka kertoo Suomen sähköverkon tilanteen ja ilmoittaa mahdollisesta sähköpulan vaarasta.

Vaikka kiristyvä pakkanen lisää sähkönkulutusta, sähkökatkoja tuskin tarvitsee ottaa käyttöön Pirkanmaalla tällä viikolla, arvioivat sähköyhtiöt Aamulehdelle tammikuun ensimmäisellä viikolla.

5.1. 14:24

Aamulehti

Energiakriisin takia voidaan joutua turvautumaan sähkökatkoksiin tänä talvena, jos sähköpula uhkaa. Aamulehden sähkön hintaa seuraava grafiikka kertoo nyt reaaliajassa tietoja myös sähköverkon tilanteesta ja mahdollisesta sähköpulasta. Grafiikan tiedon päivittyvät muutaman minuutin välein.

Grafiikka ilmoittaa sähköverkon tilanteesta näin: ei pulaa sähköstä, sähköpula mahdollinen, sähköpulan riski suuri tai sähköpula. Tiedot saadaan kantaverkkoyhtiö Fingridiltä.

Ei pulaa sähköstä tarkoittaa normaalitilannetta, jolloin Suomen tuotanto ja tuonti riittävät kattamaan Suomen sähkönkulutuksen. Fingridin varavoimalaitoksille ei ole tarvetta.

Sähköpula mahdollinen tarkoittaa tilannetta, jossa ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena.

Tällöin Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia enemmän kuin olisi toivottavaa. Fingridin tavoitteena on, että varavoimareserviä olisi aina jäljellä mahdollisten muiden häiriöiden varalle.

Sähköpulan riski suuri tarkoittaa tilannetta, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähkön­tuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä.

Tällöin Fingrid on jo joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia niin paljon, että jos muita isoja ongelmia sähkön­tuotannossa tai -jakelussa ilmenee, Fingridillä ei enää ole varavoima­laitoksia uusia ongelmia paikkaamaan.

Sähköpula on tilanne, jossa sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti.

Sähkökatkot pyritään hajauttamaan alueellisesti niin, että sähkökatkot kestävät yhdellä alueella enimmillään pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut